Da se ne zaboravi
778

U Foči odali počast silovanim ženama, dočekali ih murali ratnog zločinca Draže Mihailovića

E. A.
Kod nekadašnje sportske hale Partizan u Foči, koja je 1992. godine pretvorena u zloglasni logor u kojem su zlostavljane, silovane i držane u zatočeništvu žene i djevojčice iz ovog grada, danas je položeno cvijeće i poslana poruka da se pamte žene silovane u ratu u BiH kako se zlo ne bi ponovilo.

Udruženju žrtava rata Foča 92-95 u ovom činu, ali i mirnoj šetnji kroz Foču pridružile su se i članice Udruženja "Žene u crnom" iz Srbije te su na ovaj način obilježili 19. mart, Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Cvijeće ispred hale Partizan položila je i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, a prisutni su ispred Partizana ostavili bijele ruže kao znak podrške žrtvama zlostavljanja na ovom mjestu. Noseći transparente učesnici mirne šetnje skrenuli su pažnju na važnost borbe protiv seksualnog zlostavljanja bilo gdje u svijetu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Međutim i ove godine nekoliko metara od hale Partizan dočekao ih je mural ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića. U kvartu koji nosi ime vojvode Stepe Stepanovića nedaleko od hale Partizan je iscrtano 20-ak murala različitih osoba koje podsjećaju na ideologiju kojom su se zločinci vodili u oba rata. Navodno su ih iscrtali mladići iz lokalnog pokreta u Foči.

Iscrtavanje murala ratnog zločinca Draže Mihailovića među prvima je osudila Staša Zajević, predsjednica Udruženjea "Žene u crnom" iz Srbije.

Stid zbog murala ratnom zločincu

"Sa gnušanjem i dubokim stidom smo posmatrale ovaj mural jer su pod znamenjem četničke kame, ideologije ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića počinjeni masovni sistemastski zločini u ovom kraju tokom Drugog svjetskog rata i također 1992. godine. Nažalost, to dokazuje da nije prekinuta nit s ideologijom i praksom zločina iz države iz koje dolazimo. Mi bismo željeli da sjećanje u Foči postane dio kolektivne memorije svih stanovnika u Foči i ne samo da ćemo zahtijevati postavljanje spomen-ploče na sportskom centru Partizan, nego i druge memorijale", poručila je Zajević.

Dodala je da je bez priznanja patnje žrtava i osude počinilaca nemoguće graditi budućnost, a poruka budućim generacijama da se pravedan mir ne može izgraditi na ruševinama prošlosti.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Nastavit ćemo svaku vlast u Srbiji uznemiravati pitanjem odgovornosti za zlodjela u prošlosti, a što se tiče Foče i cijele BiH, tu je odgovornost najveća, protivit ćemo se poricanju i umanjivanju zločina. Nastavit ćemo zajedno s ovog mjesta s vama tražiti pravdu i za sve žene žrtve ratnog zločina silovanja u svijetu. Jeste da su Ujedinjene nacije donijele bezbrojne rezolucije, ali ovaj zločin se masovno i sistematski vrši nad ženama u oružanim sukobima u Siriji, Jemenu, Janmaru, Libiji, Kongu, zahtijevamo s ovog mjesta pravdu i za njih, jer za nas ne postoji nikakav mir koji se temelji na odsustvu pravde", poručila je Zajević.

Halida Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata Foča 92-95, ističe, nema mira i budućnosti dok se ne obilježe sva mjesta zločina, ne prizna zločin i ne procesuiraju ratni zločinci.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Nažalost, murali stoje kako stoje, a sve naše molbe i zahtjevi koje upućujemo za obilježavanje mjesta zločina završe ad akta i to je ono što nas boli", kaže Uzunović.

A upravo su sljedbenici četničke ideologije Draže Mihailovića u halu Partizan i Karamanovu kuću u Miljevini, te privatne stanove i kuće dovodili žene iz cijele Foče, silovali ih i zlostavljali, neke od njih su prodavane za od 20 do 200 maraka.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Mnoge od njih neće niakda progovoriti o tome, mnoge su 30 godina nosile silnu bol, stigmu i traumu sa sobom i progovorile kad su uvidjele da iz njih mora izaći tuga i da treba pričati. Nažalost, tačan broj nikada nećemo saznati, a silovano ih je stotine, najmlađa djevojčica imala je 11 godina, a najstarija do 70 godina, pokušavale su u jednoj od zgrada iza nas, u Samoborskoj ulici i da se bace kroz prozor, da izvrše samoubistvo, bilo je svih mogućih primjera nezamislivih za jedan normalan um", kaže Uzunović.

Svjedočiti istinu

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović poručila je danas iz Foče da se mora svjedočiti da su se ovdje desili zločini i svojim prisustvom odati počast svim ubijenim i nestalim ženama, žrtvama sekusalne torture.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Mural koji je postavljen prošle godine je loša poruka za sve preživjele, ali mi se ne smijemo obazirati na to, moramo biti svjesni okruženja u kojem živimo, moramo ići naprijed, govoriti istinu. Ovdje su žene ubijene, silovane, nestale, žene su zlostavljane u ovoj zgradi i mnogim napuštenim kućama i stanovima. Jednako kako su stavili mural tražit ćemo da ga skinu i tražiti da se postavi spomen-ploča na hali Partizan", poručila je Mahmutbegović

Generalna skupština UN-a je 2015. godine 19. juni proglasila Međunarodnim danom borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.