BiH
0

U Federalnom parlamentu uskoro vanredne sjednice o reformi policije

FENA
Prema najavama u Federalnom parlamentu bit će uskoro održane dvije vanredne sjednice - jedna o zastoju reforme policije u Bosni i Hercegovini, a druga o pojavi na koju se u Federaciji ukazuje kao na fenomen "dviju škola pod jednim krovom".

Termini najavljenih sjednica još nisu precizirani.

Navedeni problem u školstvu aktueliziran je u Federalnom parlamentu na današnjoj sjednici Doma naroda. Naime, delegat Saša Magazinović, nakon što je izjavio da odgovorni u FBiH ne čine mnogo na suzbijanju segregacije u pojedinim školama zasnovane na različitoj nacionalnoj pripadnosti učenika,predložio je vanrednu sjednicu, a federalna ministrica obrazovanja Meliha Alić dodala da će Vlada također tražiti vanrednu parlamentarnu raspravu o tome.

Klub delegata Srba u Domu naroda predložio je da današnja rasprava o rebalansu ovogodišnjeg federalnog budžeta bude okončana jednim od zaključaka da Federalna vlada, od dva miliona KM koje je planirala rebalansom za obnovu i rekonstrukciju 97 osnovnih i srednjih škola u FBiH, ne izdvoji ništa za škole koje pod jednim krovom rade prema različitim nastavnim planovima samo zato što su im učenici različite nacionalnosti.

Sjednica o zastoju u reformi policije u BiH i posljedicama koje iz toga mogu proizaći u pogledu približavanja BiH Evropi inicirana je proteklog petka u Predstavničkom domu. Zahtjev za ovu sjednicu potpisalo je 39 poslanika.