BiH
13

U Federalnom ministarstvu finansija nezakonito koristili videonadzor

Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine proglasio je neosnovanom tužbu Federalnog ministarstva finansija kojom je traženo da se poništi Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, te zaključio da je Rješenje Agencije pravilno i zakonito.

Agencija je Rješenjem utvrdila da Federalno ministarstvo finansija obrađuje lične podatke putem videonadzora bez pravnog temelja i da sadašnji način obrade ličnih podataka predstavlja kršenje odredbe člana 4. stav 1. tačka a) Zakona o zaštiti ličnih podataka u BiH.

Rješenje se odnosilo na postavljanje videonadzora u službene prostorije Federalnog ministarstva finansija. S obzirom da u ovom slučaju videonadzor nije propisan zakonom, navedenim Rješenjem naloženo je Federalnom ministarstvu finansija da donese odluku o obradi ličnih podataka putem videonadzora ili da prekine takav način obrade, te da kamere u hodnicima podesi tako da ne obuhvaćaju hodnike u kojima je ulaz u urede.

Odredbom člana 21a Zakona o zaštiti ličnih podataka u BiH propisano je da snimci pohranjeni putem videonadzora na određenom prostoru, na temelju kojih se može identificirati nositelj podataka, predstavljaju zbirku ličnih podataka. Kontrolor koji vrši video nadzor, u ovom slučaju Federalno ministarstvo finansija, dužan je donijeti odluku koja će sadržavati pravila obrade u cilju poštivanja prava na zaštitu privatnosti.

Također, kontrolor je dužan na vidnom mjestu istaći obavještenje o vršenju videonadzora i kontakt putem kojeg se mogu dobiti pojedinosti o videonadzoru. Upotreba sistema za videonadzor treba biti ograničena, kako u pogledu vremena tako i u pogledu prostora. Videonadzor treba da uspostavi ravnotežu i da zauzme svoje mjesto u okviru integrisane sigurnosti i strategije za prevenciju kriminala. Stoga, Federalno ministarstvo finansija obavezno je da izvrši naloženu upravnu mjeru, odnosno da postupi po Rješenju Agencije, saopćeno je iz Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH.