BiH
0

U Federaciji nema aktivnih požara

FENA
Federalna uprava Civilne zaštite objavila je u petak redovni izvještaj prema kojem na području Federacije BiH nema aktivnih požara, a u požarima koji su ugašeni u posljednja 24 sata uglavnom je gorjela trava i nisko rastinje.

Prema tim podacima na području grada Mostara u posljednja 24 sata zabilježeno je deset požara manjih razmjera. Svi požari su ugašeni, a gorjela je trava i nisko rastinje.

U mjestu Cavaš u općini Ravno u četvrtak prijepodne izbio je požar, koji je ugašen kasno poslijepodne, a gašenje je bilo otežano zbog nepristupačnog terena. U požaru je gorjela trava i nisko rastinje.

Na području općine Stolac u četvrtak su izbila dva požara - u mjestima Vidovo Polje i Risovača, a gorjela je trava i nisko rastinje. U općini Čapljina registrirana su tri manja požara koja su brzo lokalizirana.

U toku posljednja 24 sata na području općine Grude registrirana su dva požara. U mjestu Drinovina (područje Krenica) gorjela je trava na poljoprivrednom zemljištu pri čemu je izgorjelo i stotinjak trstova vinove loze. Opožarana je površina od oko pet hektara.

U požaru koji je zahvatio mjesto Poganska Vlac vatra je zahvatila travu i nisko rastinje. Opožarena je površina od oko jednog hektara. U oba požara u gašenju su sudjelovali pripadnici DVD-a iz Gruda.

U Kantonu 10 - općina Livno u posljednja 24 sata DVD iz Livna intervenirao je u mjestu Prisap gdje se vatra sa zapaljene trave proširila na obližnju šumu.

DVD Tomislav-Grad u četvrtak je imao dvije intervencije na području općine. U mjestu Rašeljke kod Kazaginca vatra sa zapaljenog otpada proširila se na šumu, dok je u mjestu Roško Polje vatra zahvatila šumski predio.

U mjestu Šumljak u općini Glamoč gorjela je trava. Požar su lokalizovali pripadnici CZ-a Glamoč.

OŠTEĆENJA ELEKTRIČNE MREŽE U USK-u

Na području Unsko-sanskog kantona došlo je do prekida u snabdijevanju električnom energijom s dalekovoda Bihać - 10 kV DV Orašac (u prekidu od 18.00 sati); Bosanska Krupa - 10 kV DV Perna (u prekidu od 00.05 sati); Sanski Most 10 kV DV Krečana (od 01.37 do 06.08 sati).

Tokom noći bilo je još nekoliko kraćih ispada, a svi prekidi i ispadi prouzrokovani su grmljavinom i vjetrom s kišom. Ekipe Elektrodistribucije odjutros na terenu i rade na otklanjanju kvarova.