Podaci Ministarstva
71

U Federaciji BiH trenutno je 14 osoba pod zdravstvenim nadzorom zbog koronavirusa

A. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na području Federacije BiH je tokom februara 31 osoba stavljena pod zdravstveni nadzor zbog sumnje na koronavirus. Za njih 17 je istekao inkubacijski period i trenutno je 14 osoba ostalo pod posmatranjem, potvrđeno je za Klix iz Federalnog ministarstva zdravstva.
Iz Federalnog ministarstva zdravstva su podsjetili da je jučer održan hitni sastanak i da su odlukom Kriznog štaba FMZ donesene nove nove mjere za daljnje sprječavanje širenja koronavirusa. Također, naglasili su da se prati razvoj situaciju i predložene mjere će se mijenjati i prilagođavati u skladu s njom.

"Mi smo još jučer pooštrili te mjere jer je do sada bilo na snazi da se na granici posebno kontrolišu državljani Kine, međutim, to sada važi i za putnike iz Italije, Južne Koreje i Irana, područja koja se smatraju najugroženijim. Tek danas je bio prvi potvrđeni slučaj u susjednoj Hrvatskoj tako da nismo još reagovali u skladu s tim. Dakle i danas su na snazi jučerašnje mjere, ali one su svakako podložne promjenama", naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Jučer su na našem portalu objavljene mjere i preporuke s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa.

Neke od osnovnih, kako su naveli iz federalnog nadležnog ministarstva su one koje se odnose na smanjenje rizika od akutnih i drugih respiratornih infekcija (poput gripe), a kojih se građani trebaju pridržavati.

"Građanima se savjetuje da često peru ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola. Zatim da prilikom kašljanja ili kihanja pokriju usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke. Izbjegavati blizak kontakt s osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu i držati distancu od najmanje metar između vas i drugih ljudi", ponovili su iz Federalnog ministarstva zdravstva neke od preporuka.