Oko 195 miliona KM
4

U Federaciji BiH danas počinje isplata januarskih penzija

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Danas, 5. februara 2021. godine, počinje isplata januarskih penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Iz Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) je najavljeno da ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec januar iznose oko 195 miliona KM. Najniža penzija iznosi 382,18 KM, zagarantovana 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Upravo sa ovom isplatom navršava se godina od kada Federalni zavod PIO/MIO penzije isplaćuju s Jedinstvenog računa trezora Federacije BiH.

Redovnost isplate penzija samo je jedan od pozitivnih rezultata reforme penzionog sistema koju je provela Vlada Federacije BiH, te je bez obzira na sve teškoće izazvane pandemijom, isplata penzija u Federaciji BiH neupitna.

Naime, penzije se u Budžetu Federacije BiH nalaze u vrhu prioriteta isplate, a penzioneri su sad već sigurni da će svoje penzije dobivati na vrijeme (5. u mjesecu), a što je iz Vlade Federacije BiH i svojevremeno najavljivano.

Da povedena reforma penzionog sistema daje rezultate, između ostalog, pokazuju i podaci o kontinuiranom rastu prosječne i minimalne penzije u Federaciji BiH.

Analiza zvaničnih podataka pokazuje da je od 2015. godine u Federaciji BiH minimalna penzija povećana za 56 KM ili 17,17 posto, dok prosječna penzija bilježi rast od 62 KM ili 16,94 posto.