{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Federaciji 92 notara počinju s radom 4. maja

F
6.4.2007. u 10:40
0
0
U Federaciji 92 notara počinju s radom 4. maja
0
U Federaciji 92 notara počinju s radom 4. maja
Prvi notari u Federaciji BiH počet će s radom 4. maja. Devedeset dva notara imat će službeno sjedište u općini-gradu. Službeno područje djelovanja svakog notara je područje na kojem svoju funkciju ostvaruje kantonalni/županijski sud.
Jedino u Bosanskopodrinjskom kantonu nema nijednog notara. Do izbora i imenovanja prvog notara u tom kantonu, Sarajevski kanton će pružati pomoć kroz uredovne dane kad će svi notari, sa službenim sjedištem u Sarajevskom kantonu, u Goraždu pružati usluge građanima iz svoje nadležnosti.

Uvođenje notarijata i prvih notara u Federaciji BiH jedan je od koraka približavanja Bosne i Hercegovine ostalim zemljama zapadne Evrope i članstvu Notarske komore u međunarodnim notarskim asosijacijama.

U toku su aktivnosti za obavljanje notarske službe kao javne službe koju obavljaju samostalno i nezavisno notari.

Osnovana je Notarska komora Federacije BiH kao udruženje svih notara s teritorije Federacije BiH i obavezan oblik udruživanja notara. Notarska komora FBiH je zadužena da prati savjesnost, zakonitost i odgovornost obavljanja notarske službe.

Organi Notarske komore su Upravni odbor, predsjednik Notarske komore, Nadzorni odbor i Disciplinska vijeća prvog i Disciplinska vijeća drugog stepena.

Za predsjednika Notarske komore izabran je notar doc. dr. Mušir Brkić, a za predsjednika Upravnog odbora notar Sefedin Suljević. Za potpredsjednike izabrani su notar Katica Tadić iz Hercegbosanskog kantona i notar Zdravka Bago iz Sarajevskog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: