Izvještaj MUP-a KS
0

U februaru povećan broj slučajeva nasilja u porodici, pljački i saobraćajnih nesreća u KS

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
U mjesecu februaru 2018. godine na području Kantona Sarajevo registrovana su 353 krivična djela, što je neznatno smanjenje u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Više od polovine počinilaca su povratnici u činjenju krivičnih djela, a među njima je i jedan maloljetnik.

Zabilježen je povećan broj pljački imovine, slučajeva nasilja u porodici i krivičnih djela protiv zdravlja ljudi. Samo u februaru zabilježena su 22 slučaja nasilja u porodici te je privedeno 16 osoba. Najviše ih je na području općine Ilidža, potom Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad.

Zbog posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga uhapšeno je 29 osoba dok je protiv 54 podnesen službeni izvještaj. Ove osobe omogućile su uživanje marihuane, metafetamina, ekstazija i heroina u svojim prostorijama te navodili druge osobe na konzumiranje.

Kada je riječ o krađama, zabilježeno ih je 126, a najčešća meta su bili stambeni objekti (56 puta), motorna vozila (39) te poslovni prostori. Ukradeno je 29 vozila od kojih je pet pronađeno i vraćeno vlasniku. Građani Sarajeva i dalje su mete razbojnika i džepaorša u tramvajima i stajalištima javnog gradskog prijevoza. Najviše ih je počinjeno na području općine Novi Grad.

Zbog upućivanja prijetnji i zastrašivanja privedene su tri osobe, a 14 ih je prijavljeno.

U februaru su tri osobe izvršile samoubistvo, dobi od 63, 68 i 75 godina, iz općina Novo Sarajevo, Novi Grad i Vogošća. Samoubistvo su izvršili vatrenim oružjem i skakanjem s visine.

Nažalost, povećan je broj saobraćajnih nesreća (705) u kojima je 79 osoba povrijeđeno, a jedna poginula.

Informacija o stanju kriminaliteta u KS za februar ove godine bit će razmatrana na sjednici Skupštine KS 24. aprila.