{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U FBiH rezervisani, u RS-u protiv jednog predsjednika

S
18.9.2009. u 10:15
0
26
U FBiH rezervisani, u RS-u protiv jednog predsjednika
0
U FBiH rezervisani, u RS-u protiv jednog predsjednika
Prijedlog visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da tročlano Predsjedništvo zamijeni predsjednik BiH izazvao je oštre reakcije političara u Republici Srpskoj (RS), dok u Federaciji BiH (FBiH) ne odbacuju tu mogućnost.
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Slobodan Šaraba rekao je da pitanjem unutrašnjeg uređenja zemlje treba da se bave isključivo domaći političari i institucije, te da Inzko ne treba da se miješa u ova pitanja, jer tako zadire u nadležnosti BiH i njen ustav.

Član Glavnog odbora SDS-a Borislav Bojić smatra da izbor Predsjedništva ne može da funkcioniše po principu jedan čovjek jedan glas, jer je bez potpune ravnopravnosti naroda i potpune pozicije entiteta, definisane Dejtonskim sporazumom, ovo rješenje neodrživo, prenosi štampa.

Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić ocijenio je prijedlog visokog predstavnika nerealnim i dodao da u ovom trenutku nije dobro spominjati bilo kakve ustavne promjene, jer za to nema uslova.

"Od kada je BiH ona se uvijek oslanjala na troje ili na tri, a to tri može funkcionisati jedino ako su ravnopravni", rekao je Nagradić.

Predsjednik DNS-a Mirko Pavić rekao je da Inzkov prijedlog redukovanja Predsjedništva BiH protivan Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH i istakao da bi visoki predstavnik trebalo da se suzdrži od izjava koje nisu u funkciji stabilizacije zemlje.

Beriz Belkić, potpredsjednik Stranke za BiH kaže da je riječ o konceptu koji je već podržan, ali da treba sačekati odluku Suda za ljudska prava u Strazburu i vidjeti kakav će biti ishod u vezi s apelacijama pripadnika ostalih, i dodao da je za SBiH prihvatljiva opcija predsjednika i zamjenika svakog naroda, pa i ostalih, ali da se biraju neposredno.

Ivo Miro Jović, član Predsjedništva HDZ-a BiH kaže da je on, ukoliko bi bila riječ o izolovanom slučaju, protiv toga, ali ako bi bila riječ o paketu kojim bi se rješavala pitanja i na drugim nivoima kao što je predsjedavajući Savjeta ministara BiH i predsjednik parlamenta BiH, gdje bi bila izbačena riječ konsenzus, rotacija i paritet, onda je to već druga priča.

Visoki predstavnik U BiH Valentin Inzko iznio je prijedlog da Predsjedništvo BiH bude redukovano na jednog predsjednika i dva potpredsjednika, tako da se sva trojica na funkciji rotiraju svakih 18 mjeseci. On je rekao da brojne političke i ekonomske reforme nisu uspjele zbog nesaglasnosti političkih predstavnika i dodao da bi novi ustav u BiH poboljšao efikasnost vlasti i administracije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: