Povećan broj davalaca krvi
0

U FBiH prikupljeno 15.000 krvnih doza

FENA
Povećanje broja davalaca krvi prvi je među strateškim ciljevima definiranim ovogodišnjim planom rada Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine.

Prošla je godina bila najuspješnija od osnivanja Zavoda, od 1958. godine. Za 16 posto je povećan broj davalaca krvi, prikupljeno je više od 15.000 krvnih doza, odnosno plan premašen za više od 2.200 doza krvi u 2011. godini.

Strateški su u ovoj godini također prioritetni: realizacija koncepta "sigurne krvi", unaprjeđenje pripreme i kvaliteta krvnih komponenata te separacija i krioprezervacija (proces čuvanja zamrzavanjem) matičnih ćelija.

Formiranje 'banke matičnih ćelija' je među dopunskim prioritetima.

Planirano je da se veći broj davalaca krvi postigne akcijama u Zavodu, na terenu i pozivanjem darivalaca.

U značajnijoj mjeri se predviđa unaprjeđenje pripreme i kvaliteta krvnih komponenata, a taj cilj između ostalog nalaže nabavku 15.000 specijalnih medicinskih vrećica vrhunskog kvaliteta.

Ovi i drugi podaci sadržani su u planu rada Federalnog zavoda za transfuzijsku medicinu za 2012. godinu, koji je krajem jula odobren u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta uz ocjenu poslanika da im je iz te institucije upućen kvalitetan i vrlo transparentan materijal.

Takva ocjena o radnom izvještaju neke federalne institucije ne čuje se isuviše često u Parlamentu, a u ovom slučaju su pozitivno prihvaćeni i prošlogodišnji radni učinak, kao i izvještaj o ovogodišnjem finansijskom planu Zavoda.