BiH
0

U FBiH od 5. do 11. oktobra obilježavanje "Dječije sedmice"

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Centralna manifestacija obilježavanja "Dječije sedmice" u FBiH bit će upriličena u Majčinom selu Međugorje-Bijakovići kroz susrete i sportska takmičenja djece bez roditeljskog staranja smještenih u ustanove socijalne zaštite.

"Dječija sedmica" u Federaciji BiH bit će obilježena od 5. do 11. oktobra, a cilj je unapređenje skrbi o djeci, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Ovi tradicionalni susreti, u kojima će učestvovati predstavnici svih četrnaest ustanova iz BiH, bit će održani od 9. do 11. oktobra uz podršku resornog ministarstva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Sarajevski kanton uručit će donaciju od 1.500 KM Udruzi roditelja djece sa smetnjama u razvoju "Koraci" iz Livna.

U saradnji sa Službom marketinga BH Pošte bit će izdata prigodna marka pod motom "Svako dijete treba obitelj".

U kantonalnim programima bit će organizirane raznovrsne aktivnosti predškolskih i školskih ustanova, kulturnih institucija, socijalnih i zdravstvenih ustanova i udruženja koje u svom radu podstiču aktivnosti djece i pokreću nove inicijative i programe za zadovoljavanje potreba djece.

U novembru se navršava dvadeset godina usvajanja Konvencije o pravima djeteta Generalne skupštine UN-a te će se u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, koje donosi poseban program u povodu ove godišnjice, i podršku UNICEF-a i SOS Kinderdorf Internacional - Sarajevo, organizirati okrugli stol "Položaj mladih koji napuštaju javnu skrb, analiza situacuje u Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.