{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U FBiH nema slučajeva svinjske gripe

F
30.6.2009. u 15:16
0
7
U FBiH nema slučajeva svinjske gripe
0
U FBiH nema slučajeva svinjske gripe
Na području FBiH do sada nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od nove gripe A(H1N1) te se i dalje, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), intenzivno provodi epidemiološki nadzor u svrhu ranog otkrivanja eventualne pojave oboljenja i adekvatnog odgovora zdravstvenog sistema, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.
Ministarstvo zato preporučuje stanovništvu da se pridržava mjera opće i lične higijene, prekrivanje usta maramicom prilikom kašlja i kihanja te propisno odlaganje maramice.

Ministarstvo predlaže, u slučaju neposjedovanja maramice, kihanje u podlakticu redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom, a ukoliko sapun i voda nisu odmah dostupni, korištenje gela za dezinfekciju.

Neophodno je i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta jer se i tako može širiti virus, a higijena okoline (čišćenje i provjetravanje, dezinfekcija površina, predmeta, igračaka) je imperativ.

Ministarstvo podsjeća da se antiviralni lijekovi koriste isključivo po preporuci specijaliste infektologa te da vakcina protiv ovog oblika virusa gripe još nije proizvedena.

-Svi putnici koji su boravili u zemljama gdje je registrovana pojava virusa A(H1N1), ili su bili u kontaktu s oboljelim osobama, a koji su u roku od sedam dana od povratka u BiH dobili simptome respiratorne bolesti slične gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, grlobolja, bolovi u mišićima i kostima, glavobolja, umor) trebaju se javiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi, navedeno je u saopćenju.

Koordinaciono stručno tijelo Federalnog ministarstva zdravstva u stalnom je kontaktu sa svim relevantnim institucijama u BiH kao i SZO te aktivno prati epidemiološku situaciju i preporučuje i poduzima potrebne mjere.

Na preporuku Federalnog ministarstva zdravstva, a putem kantonalnih ministarstava zdravstva s proglašenjem šeste faze pandemije 11. juna ove godine podignut je i nivo pripravnosti zdravstvene službe u FBiH, a sve radi što boljeg odgovora zdravstvenog sistema u slučaju pojave oboljenja na području FBiH.

Zdravstveni sistem FBiH raspolaže kadrovskim i prostornim kapacitetima, kao i dovoljnim količinama antiviralnih lijekova i laboratorijskom opremom za dijagnostikovanje i terapiju ovog oboljenja.

Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje zatvaranje granica, niti ograničavanje prometa robe i putnika, a putnici na međunarodnim aerodromima u FBiH se, u skladu s preporukama SZO-a, informiraju o mjerama predostrožnosti.

Koordinaciono stručno tijelo će i dalje intenzivno pratiti situaciju i u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije poduzimati potrebne mjere, stoji u saopćenju koje je potpisao federalni ministar zdravstva prim.dr. Safet Omerović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: