|

U FBiH najstariji osuđenik ima 78, a najmlađi 17 godina

U FBiH najstariji osuđenik ima 78, a najmlađi 17 godina
17
F
FENA
18.6.2016. u 11:03
14
komentara
17

dijeljenja
U FBiH najstariji osuđenik ima 78, a najmlađi 17 godina Foto: Arhiv/Klix.ba
U Federaciji Bosne i Hercegovine najviše osuđenih osoba se nalazi u u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica, gdje su na izdržavanju kazne 774 osuđene osobe te 18 pritvorenih, a najmanje u KPZ poluotvorenog tipa Orašje gdje se nalazi 111 osuđenih i šest pritvorenih osoba.
Prema podacima Ministarstva pravde FBiH do 30. aprila, u kazneno-popravnim zavodima na području Federacije BiH nalazilo se 1.960 osoba, od toga su 1.677 osuđenih, a 283 pritvorene osobe. Od ukupnog broja, 1.892 osobe su muškog, a 68 ženskog spola. Državljana BiH je 1.927, a stranih 33.

Kako je kazao resorni ministar Mato Jozić, osam maloljetnika je na izdržavanju odgojne mjere u KPZ PT Tuzla, a osam na izdržavanju kazne maloljetničkog zatvora u KPZ Zenica.

Kaznu kućnog zatvora s elektronskim nadzorom u FBiH izdržava 176 osuđenih osoba.

Najstariji osuđenik ima 78 godina i osuđen je na kaznu zatvora od 13 godina i šest mjeseci zbog krivičnog djela spolni odnos s djetetom, a najmlađi osuđenik ima 17 godina i izdržava kaznu zatvora od jedne godine zbog krivičnog djela razbojništvo.

Po riječima ministra Jozića, najčešća krivična djela su krađe, razbojništva, teške krađe i zloupotreba opojnih droga.

"U FBiH trenutno najdužu izrečenu kaznu zatvora izdržava osuđena osoba od 42 godine zbog krivičnog djela ubistvo u vezi s razbojništvom. Druga osuđena osoba izdržava kaznu zatvora od 54 godine, gdje se radi o dvije pravosnažne presude u trajanju od 20 godina i kazne zatvora od 34 godine koje osuđeni nije još ujedinio", kazao je ministar Jozić.

Posljednjih godina je, navode u resornom ministarstvu, bilo slučajeva organiziranih i pojedinačnih bjekstava, masovnog izražavanja nezadovoljstva stanjem u zatvorima, pobuna osuđenih osoba, destruktivnog i rušilačkog ponašanja, štrajkova glađu, međusobnog fizičkog obračunavanja osuđenih osoba, te slučajeva reketiranja i ucjenjivanja.

"U svim složenijim situacijama ako ima elemenata krivičnog djela obavijeste se nadležni organi koji provode službene radnje iz svoje nadležnosti. Postoje slučajevi da osuđenik tokom izdržavanja kazne u zavodu dobije novu kaznu zatvora zbog krivičnog djela počinjenog u Zavodu", ističe ministar Jozić.

Zabilježeni su i slučajevi neovlaštenog udaljavanja iz izmještenih odjeljenja s manjim stupnjem osiguranja. Rijetki su i slučajevi bjekstva i pokušaji bjekstva prilikom privođenja na svjedočenje, nove istražne postupke, na liječenje u zdravstvene ustanove, rad na vanjskim radilištima ili prilikom premještaja u drugu kazneno-popravnu ustanovu.

Najveći broj osuđenih osoba koje se nalaze u bjekstvu je uglavnom zbog zloupotrebe vanzavodskih pogodnosti te je u 2015. godini u FBiH 31 osoba zloupotrijebila ove pogodnosti.

"Većina odbjeglih biva uhvaćena po potjernici, ali jedan dio se i sam vrati na izdržavanje kazne zatvora. Problem je što se bjeguncima mogu izreći samo kratkotrajne disciplinske kazne, koje ne utječu na dužinu i uvjete izdržavanja kazne, osim u slučajevima kada u bjekstvu počine nova krivična djela za koja se pokrenu novi krivični postupci", objasnio je ministar Jozić.

Osuđene osobe u zavodima imaju razne aktivnosti koje se realiziraju putem radno okupacione terapije, za koju u zavisnosti od radnog mjesta mogu imati mjesečnu zaradu višu od 200 KM.

Osuđenicima je omogućeno da pohađaju osnovnu i srednju školu, analfabetske kurseve, a jedan manji broj osuđenika je pohađao i fakultetsku nastavu. U zavodima postoje brojne sekcije, a na raspolaganju im je i primarna zdravstvena zaštita, a po potrebi se upućuju u civilne zdravstvene ustanove.

U kazneno-popravne ustanove u Republici Srpskoj tokom 2015. pristupilo je 1.506 osoba, a istovremeno je po raznim osnovama otpušteno 1.569 osoba. Od 877 osoba koje su se do kraja 2015. nalazile u kazneno-popravnim ustanovama RS-a, 702 su po presudama i rješenjima sudova RS-a, 144 Suda BiH i 31 Suda Brčko Distrikta BiH.

Kako je kazao ministar pravde RS-a Anton Kasipović, u RS-u je u posljednjih nekoliko godina nešto manji broj osoba koje se nalaze na izvršenju kazne zatvora i mjere pritvora, ali je struktura počinilaca krivičnih djela, odnosno osoba na izdržavanju kazne zatvora iz godine u godinu sve teža.

"Na izdržavanju kazne zatvora sve je više povratnika i osoba koje su počinile teška krivična djela, krivična djela s elementima nasilja, krivična djela ratnog zločina, neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga, razbojništava", kazao je ministar Kasipović.

Krajem 2015. ukupan smještajni kapacitet svih osuđenih, pritvorenih i maloljetnih osoba bio je 1.459 mjesta.

Tokom 2015. u kazneno-popravnim ustanovama evidentirana su četiri smrtna slučaja, od čega je jedna osoba umrla u Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka od infarkta miokarda dok su tri osobe umrle van kazneno-popravne ustanove, u civilnoj zdravstvenoj ustanovi ili u toku prekida izdržavanja kazne zatvora.

Osuđenim osobama sposobnim za rad, omogućava se radno angažiranje u skladu s raspoloživim kapacitetima ustanove. Za rad se redovno isplaćuje naknada. Procent uposlenosti u odnosu na ukupan broj osuđenih osoba u 2015. u RS-u je 55,31 posto.

Tokom 2015. nije bilo značajnijih disciplinskih prijestupa osuđenih osoba u smislu tuča i međusobnih sukobljavanja u kojima su nanijete lakše ili teže povrede. Nije zabilježen nijedan slučaj pokušaja ni izvršenja samoubistava niti ubistava od osuđenih osoba.

Tokom 2015. u RS-u nije zabilježena niti jedna pobuna, obustava rada ili bilo kakvo drugo destruktivno izražavanje nezadovoljstva osuđenih osoba.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...