"Skupe" donacije
391

U FBiH ističe rok za 340 hiljada vakcina, u RS-u već propalo 55 hiljada

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon višemjesečnih poteškoća u procesu nabavke vakcina protiv koronavirusa, odnosno nesposobnosti vlasti da ih kupi, Bosna i Hercegovina se sada suočava s problemom propadanja desetina hiljada doza.

Narednog mjeseca u Federaciji BiH ističe rok za 340.183 doza vakcina protiv koronavirus, zvanična je informacija Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

To znači da će propasti veliki broj vakcina ukoliko ne budu iskorištene na vrijeme. Među 340 hiljada doza kojima u oktobru ističe rok je 319.390 AstraZenece, 19.536 Pfizera i 1.257 Sinovaca. Ipak, vlasti u FBiH su nedavno skratile period za revakcinaciju AstraZenecom pa je velika šansa da se potroši određen broj doza.

Drugi kontigent vakcina kojima uskoro ističe rok u novembru ove godine je 25.170 AstraZenece i 10.530 Pfizera. U decembru rok ističe za još 64.350 vakcina.

Iako smo pokušali saznati koliko je vakcina već propalo do 31. augusta direktor Zavoda Siniša Skočibušić nije odgovarao na naše pozive i poruke.

S obzirom da je mnogi građani biraju vakcine, te da najviše žele Pfizer/BioNTech kojeg trenutno ima manjim količinama, nadležni se već moraju pripremati, kako logistički tako i finansijski za uništavanje AstraZeneca vakcina što je veoma zahtjevan i skup proces koji odvija u posebnim komorama van granica BiH.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković otkrio je da je u tom bh. entitetu već propalo više od 55.000 vakcina AstraZenece. Njima je rok istekao krajem jula i augusta i sada se priprema uništavanje.

"Nažalost, ovo predstavlja značajnu količinu vakcina. Radi se o AstraZeneca vakcinama koje su bile veoma kratkog roka trajanja, a najveća količina je došla kroz donaciju", izjavio je Zeljković.

Ova izjava zapravo pokazuje da su se neke zemlje odlučile donirati vakcine BiH kako bi se zapravo riješile svojih ostataka i izbjegle problem da imaju vakcine kojima je istekao rok.

"Ne smijemo zaboraviti da je period za revakcinaciju AstraZeneca vakcinom 90 dana odnosno 12 sedmica, a vakcine koje su nama došle kroz donaciju su imale rok trajanja od 30 do 60 dana", dodao je i istakao žaljenje što u tom periodu nije bila veća zainteresovanost građana za vakcinaciju kako bi se blagovremeno potrošile sve zalihe doza.

U Bosnu i Hercegovinu je stiglo blizu tri miliona vakcina, što kroz mehanizme COVAX i EU4HEALTH, tako i kroz donacije i direktne nabavke dva entiteta.

Zdravstveni radnici u cijeloj BiH apeluju na građane da se što prije vakcinišu i da ne biraju proizvođača vakcine jer su sve vakcine provjerene i sigurne pa se tako često može čuti da je najbolja vakcina ona do koje prvo dođete.