Dugotrajni problem
55

U FBiH dva klinička centra prijavila nestašicu lijekova za onkološke pacijente

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Na području Federacije BiH došlo je do nestašice pet citostatika. Kako nam je potvrđeno iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH prijavljena je nestašica lijekova Okteroid Teva, Kalcijev folinat, Granocyte, Pemetreksed i Carboplasin.

Kako su nam kazali, defekturu pet lijekova su prijavila dva klinička centra.

Od toga je Sveučilišna klinička bolnica (SBK) Mostar prijavila defekturu pet lijekova, dok je defekturu jednog od tih pet lijekoca prijavio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

"Trenutno postoji nestašica samo za nekoliko citostatika. Razlog je privremeni ili trajni prekid prometa lijekova na tržištu BiH od strane proizvođača zbog komercijalnih razloga ili reorganizacije proizvodnje. U većini slučajeva postoje alternativna rješenja, s tim da u slučaju da ne postoji alternativa, odnosno zamjenski lijek, Zavod omogućava pacijentima pravo na refundaciju kupljenog lijeka", kazali su nam.

Da bi pacijenti ostvarili pravo na refundaciju potrebno je da prilože medicinsku dokumentaciju i potvrdu kliničkih apoteka da zdravstvena ustanova u tom trenutku nije imala lijek koji se nalazi u Odluci o Listi lijekova fonda solidarnosti Federacije BiH, a koja se finansira sredstvima fonda solidarnosti FBiH.

"Obzirom da su neki od tih lijekova bili u zadnjem otvorenom postupku javne nabavke, postupak je okončan i lijekovi će biti dostupni nakon potpisivanja ugovora. Naglašavamo da je većinom riječ o citostaticima koji se koriste u manjim količinama, pa dobavljači zbog neusuglašenog propisivanja ove grupe lijekova od strane zdravstvenih ustanova, imaju manji interes za nabavku pojedinih lijekova", objašnjavaju iz Zavoda.