|

U FBiH 588 osoba zaraženo virusom nove gripe

U FBiH 588 osoba zaraženo virusom nove gripe
0
S
SRNA
16.12.2009. u 18:28
1
komentara
0

dijeljenja
U FBiH 588 osoba zaraženo virusom nove gripe Foto: AFP/File
Na području Federacije BiH do sada je u 588 slučajeva laboratorijski potvrđena infekcija virusom gripa A (H1N1), rečeno je danas na redovnom sastanku Koordinacionog stručnog tima za praćenje pandemijskog gripa u FBiH.
Na sastanku Koordinacionog tima u Sarajevu razmatran je i prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH o proglašenju epidemije na području Federacije, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

S obzirom na to da je posljednjih dana u pojedinim kantonima registrovana stagnacija, pa i blagi pad broja oboljelih od novog gripa i bolesti sličnih gripu, zaključeno je da se za sada nisu stekli uslovi za proglašenje epidemije u FBiH.

Koordinacioni stručni tim će i dalje aktivno pratiti epidemiološku situaciju da bi se utvrdilo da li će se taj trend zadržati.

U saopštenju se napominje da se redovni sastanci ovog tima održavaju svake sedmice i da se na njima analizira aktuelna epidemiološka situacija, te u vezi s tim predlažu i preduzimaju mjere.

Na današnjem sastanku zaključeno je da Zavod za javno zdravstvo FBiH treba da ažurira plan i program protivepidemijskih mjera sa posebnim osvrtom na provođenje pojačanih protivepidemijskih mjera u slučaju eventualnog proglašenja epidemije.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...