BiH
0

U FBiH 588 osoba zaraženo virusom nove gripe

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Na području Federacije BiH do sada je u 588 slučajeva laboratorijski potvrđena infekcija virusom gripa A (H1N1), rečeno je danas na redovnom sastanku Koordinacionog stručnog tima za praćenje pandemijskog gripa u FBiH.

Na sastanku Koordinacionog tima u Sarajevu razmatran je i prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH o proglašenju epidemije na području Federacije, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

S obzirom na to da je posljednjih dana u pojedinim kantonima registrovana stagnacija, pa i blagi pad broja oboljelih od novog gripa i bolesti sličnih gripu, zaključeno je da se za sada nisu stekli uslovi za proglašenje epidemije u FBiH. 

Koordinacioni stručni tim će i dalje aktivno pratiti epidemiološku situaciju da bi se utvrdilo da li će se taj trend zadržati. 

U saopštenju se napominje da se redovni sastanci ovog tima održavaju svake sedmice i da se na njima analizira aktuelna epidemiološka situacija, te u vezi s tim predlažu i preduzimaju mjere. 

Na današnjem sastanku zaključeno je da Zavod za javno zdravstvo FBiH treba da ažurira plan i program protivepidemijskih mjera sa posebnim osvrtom na provođenje pojačanih protivepidemijskih mjera u slučaju eventualnog proglašenja epidemije.