Uprkos opstrukcijama
1.1k

U Fazlagića Kuli održan skup i otkrivena spomen-ploča stradalim Gačanima

G. M.
Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u posjeti je Fazlagića Kuli kraj Gacka, gdje se održava svečanost povodom 29. godišnjice formiranja Samostalnog gatačkog bataljona "Šargan".

Tokom svečanosti je, pred velikim brojem gostiju, otkrivena spomen-ploča na kojoj su ispisana imena Gačana koji su poginuli u periodu od 1992. do 1995. godine.

Predsjednik Izetbegović će, pored obraćanja prisutnima, razgovarati i sa bošnjačkim povratnicima u Gacko i okolna mjesta.

Inače, bilo je upitno da li će ovaj spomenik biti otvoren. Naime, Odjeljenje za inspekcijske poslove Općinske uprave Gacko prije dva dana je utvrdilo "da je Medžlis Islamske zajednice u Mjesnoj zajednici Kula bez zakonom propisane dokumentacije" počeo izgradnju spomen-obilježja poginulim pripadnicima Armije RBiH.

Iz kabineta načelnika općine Gacko je rečeno da je izdat nalog da se radovi obustave.

Iz saopćenja se također dalo naslutiti da se općina protivi održavanju današnje manifestacije. Naveli su da "dodatno zabrinjava informacija dobijena iz Policijske stanice Gacko da je u subotu, 31. jula, predviđeno održavanje komemorativnog skupa sa istaknutim zastavama" i drugim obilježjima Armije RBiH te da se, kako su ustvrdili, “očekuje dolazak većeg broja pripadnika Patriotske lige BiH”.

Kazali su da se "ova vijest proširila se među stanovnicima Gacka i izavala uznemirenost".

Glavni imam Sadet ef. Bilalić jučer je rekao da su o obustavi radova saznali iz medija, ali da nisu dobili nikakvo rješenje od općinskih organa.

“Islamska zajednica insistira na depolitizaciji ovakvih događaja, i ovo interesovanje medija svakako je potrebno staviti u kontekst tekuće politizacije na nivou države. Ova manifestacija se održava od 17. avgusta 2013. godine, kada je svečano otvoreno Centralno šehidsko obilježje za šehide sa područja općine Gacko. Tada smo najavili i drugu fazu radova, tj. postavljanje spomen ploča sa imenima. Predan posao na sistematizaciji imena ubijenih civilnih žrtava, poginulih pripadnika Armije RBiH, MUP-a RBiH i Teritorijalne odbrane radila je komisija od članova Patriotske lige Gacko, veterana i RVI SB Šargan i Udruženja šehida i nestalih iz Gacka”, naveo je Bilalić.

Na spomen obilježju postavljeno je 8 ploča sa imenima 265 žrtava od kojih su 183 civilne žrtve rata. Od tog broja 41 žena starosne dobi preko 60 godina i 82 muškarca starosne dobi preko 60 godina. Porodice još uvijek tragaju za 49 nestalih žrtava.

“Islamska zajednica uvijek je poštovala i poštovat će zakonske regulative. Ukoliko lokalni organi Općine Gacko zahtjeva, mi ćemo uredno podnijeti zahtjev za dobivanje potrebnih saglasnosti. Organizator postavljanja ploča jeste Patriotska liga Gacko i Veterani i RVI SB Šargan. Radove je finsiralo Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica FBiH, na čemu se zahvaljujemo ministru Ramić Edinu”, naglasio je.

Zaključio je da nema nikakvih ratnih zastava na spomen obilježju, tu su državne zastave Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice. Ljiljani, koji su bili u upotrebi od 1992. do 1998. godine i aktualna zastava.

"Armija RBiH se jedina borila za politički, teritorijalni i medunarodni integritet ove države i koja je to i ostvarila", stoji u njegovoj reakciji.