Brisel
204

U Evropskom parlamentu usvojen izvještaj o BiH, najveće kritike za RS

S. Š. U.
Evropski parlament
Evropski parlament
Vanjskopolitički komitet Evropskog parlamenta izglasao je danas izvještaj o BiH unutar kojega se osuđuje secesionističko djelovanje Republike Srpske i politički lideri pozivaju da fokus prebace na EU integracije.

Izvjestitelj Vanjskopolitičkog komniteta Paulo Rangel objavio je da su 44 zastupnika glasala za Izvještaj o Bosni i Hercegovini, 8 je bilo protiv, dok 5 zastupnika nije prisustvovalo glasanju.

Istakao je nekoliko ključnih teza izvještaja koje je nazvao "iznimno važnim vijestima u kontekstu rata u Evropi".

"BiH se suočava sa velikim izazovima koji je stavljaju u zastoj. Secesionistička djelovanja i retorika lidera Republike Srpske su slijepa ulica u kojoj se nalazi oko pregovora o izmjeni Izbornog zakona, koji mora pratiti evropsku i ustavnu jurisprudenciju", navedeno je u Izvještaju.

Zastupnici Vanjskopolitičkog komiteta ističu da takve blokade onemogućavaju BiH da sprovede ključne reforme koje su dio 14 prioriteta Evropske komisije.

"Mnogo se toga mora uraditi. Podržavamo i vjerujemo u evropsku budućnost BiH, koja će donijeti mir i prosperitet svim njenim građanima", dio je usvojenog izvještaja.

Zastupnici posebno upozoravaju na demografski pad sa kojim se BiH suočava zbog podjela koje promoviraju politički lideri, pokušaja secesionizma i visoke stope korupcije u zemlji.

"Ponavljamo naše poštovanje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjećajući na njegovu svrhu okončanja rata i održanja mira. Primamo na znanje koncept konstitutivnih naroda, ali ističemo da taj koncept ni na koji način ne bi trebao voditi ka diskriminaciji ostalih građana niti implicirati dodatna prava za osobe koje se identificiraju kao dio tih rupa u poređenju sa ostalim građanima BiH", upozoravaju zastupnici u Vanjskopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta.

Zastupnici također ističu svoju osudu pokušajima da se potkopaju državnost i ustavne vrijednosti BiH te ukazuju na sve manjkavosti ustavnog okvira koji mora biti u skladu sa evropskim standardima i principima.