Zanimljivo društvo
48

U "Evropi" o EU i BiH: Na popodnevnoj kafi Petrisch, Karić, Papandreu, Lagumdžija...

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako je većina stanovnika glavnog grada BiH nedjelju iskoristila da pobjegne iz smoga na svjež zrak, u sarajevskom hotelu Europe za jednim stolom uz nedjeljnu kafu se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i putu naše zemlje ka EU.

Druženju su prisustvovali bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petrisch, George Papandreou, predsjednik Socijalističke internacionale i bivši premijer Grčke, akademik Enes Karić, književnik Peter Jungk te bivši premijer i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija nam je potvrdio današnji susret kazavši da je kafa bila ugodna uz konstruktivnu razmjenu mišljenja o situaciji u okviru Evropske unije s osvrtom na izazove sa kojima se suočava Evropa sa fokusom na zemlje Zapadnog Balkana koje pretenduju ka članstvu.

"Kako u Evropsku uniju? Na čašici razgovora u "Evropi" sa Georgeom Papandreuom, Wolfgangom Petrischem, Enesom Karićem...", dodao je Zlatko Lagumdžija.

Austrijski diplomata i bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch u Sarajevu je stigao privatno u društvu prijatelja i književnika Petera Jungka koji kako saznajemo živi u Parizu, a trenutno piše knjigu o Bosni i Hercegovini.