U Evropi nema mjesta za isključivanja kao u BiH

F
FENA
23.12.2009. u 11:30
0
33
U Evropi nema mjesta za isključivanja kao u BiH
0
U Evropi nema mjesta za isključivanja kao u BiH
Guardianov stručnjak za međunarodno pravo u srijedu piše o odluci Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu da poništi odluku Izborne komisije BiH.
Riječ je o odluci Komisije da ne dozvoli pripadnicima jevrejske i romske manjine da se kandiduju za položaje u državnom Predsjedništvu i Parlamentu.

List objašnjava da je Jakobu Finciju, ambasadoru BiH u Švicarskoj zabranjeno da se kandiduje za ove institucije - i da je on zatim s romskim liderom u BiH Dervom Sejdićem podnio sudu u Strasbourgu tužbu - koju analitičari opisuju kao prekretnicu na putu ka iskorijenjivanju diskriminacije u Evropi.

Jedan zvaničnih Human Rights Watcha je opisao presudu kao jasnu poruku da u Evropi nema mjesta "za isključivanje iz političkog života na osnovu rase, što se desilo u BiH".

Presudu je donijelo sedamnaestočlano sudsko vijeće kao najviši autoritet Evropskog suda za ljudska prava uz objašnjenje da zabrana kandidovanja za politički položaj zbog nacionalne pripadnosti predstavlja kršenje dva prava: prava protiv diskriminacije i prava na slobodne izbore, koja su oba sadržana u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, piše Guardian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: