Pozdravili napretke
49

U EP usvojen izvještaj o BiH, kažu da bi nam EU trebala ubrzati proces pristupanja

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je danas izvještaj komisije o Bosni i Hercegovini izvjestioca Paula Rangela.

U usvojenom izvještaju članovi Odbora za vanjske poslove pozivaju BiH da ojača svoju spremnost za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji te pohvaljuju povećano usklađivanje BiH sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. U skladu s tim, oni pozdravljaju odluku Evropskog vijeća iz decembra 2022. da BiH dodijeli status kandidata.

EU bi, kažu zastupnici Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta u izvještaju usvojenom u utorak, trebala ubrzati proces pristupanja BiH, ali naglasiti da se proces mora zasnivati ​​na vlastitim zaslugama zemlje.

Izvještaj je usvojen sa 63 glasa za, devet protiv i tri suzdržana.

Izvjestitelj Paulo Rangel rekao je: "Dodeljivanjem statusa kandidata i formiranjem vlasti, Bosna i Hercegovina sada ima ključnu priliku da prevaziđe blokade, odbaci destabilizaciju, provede reforme i krene naprijed na putu prema EU koji njeni građani žele i zaslužuju. Ima izazova, ali i pozitivnih znakova – sada mora u potpunosti iskoristiti zamah".

Zastupnici EP pohvalili su i brzu implementaciju rezultata općih izbora u oktobru 2022. i imenovanje nove vlade na državnom nivou.

U izvještaju se konstatuje intervencija visokog predstavnika kako bi se otklonio politički ćorsokak i naglašava se važnost postojanja vlasti na svim nivoima za uspješan nastavak reformskih procesa potrebnih za napredak na putu ka EU.

"Sve političke vlasti trebale bi iskoristiti trenutni zamah kako bi značajno napredovale u provedbi 14 ključnih prioriteta za proces pristupanja", kažu zastupnici Evropskog parlamenta, žaleći zbog sporog tempa implementacije otkako je Komisija postavila ove kriterije 2019. godine, prenosi European Interest.

Duboka podjela koju promoviraju političke elite

U dijelu u kojem govore o nacionalnim podjelama navodi se da više od 25 godina nakon završetka rata, BiH je i dalje duboko podijeljena, uz podjelu koju promovišu političke elite i pokušaji secesionizma rukovodstva entiteta Republika Srpska. U izvještaju se upozorava da se zemlja suočava sa izazovima vladavine prava, upravljanja, odgovornosti, slobode izražavanja i medija, te korupcije.

Poslanici Evropskog parlamenta ističu da demokratski napredak mora biti preduslov da zemlja može dobiti sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU IPA III.

Posebno su jasni da zapaljiva retorika i secesionističke akcije rukovodstva Republike Srpske destabilizuju BiH, da su u suprotnosti sa njenom EU perspektivom i ugrožavaju pristup EU fondovima.

Ponovo potvrđuju svoju podršku mandatima Ureda visokog predstavnika u jačanju stabilnosti i demokratskih procesa u BiH i operaciji EUFOR-a Althea za vojne aspekte u nadgledanju implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma .