{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Drvaru otvoren obnovljeni spomenik "Titova pećina"

F
25.5.2006. u 15:56
0
0
U Drvaru otvoren obnovljeni spomenik "Titova pećina"
0
U Drvaru otvoren obnovljeni spomenik "Titova pećina"
U Drvaru je danas svečano otvoren obnovljeni kulturno-historijski spomenik "Titova pećina" i obilježena 62-godišnjica čuvene bitke iz Drugog svjetskog rata poznate pod nazivom "Desant na Drvar".
Projekt obnove spomenika, vrijedan oko 45.000 KM, inicirali su Općina Drvar i Udruženje "Drvarska drenjina", a finansijer je USAID.

- Obnova spomenika "Titova pećina" je početak obnavljanja drvarskog spomen-kompleksa "25. maj". Preciznije, obnovljene su dvije spomen-barake, a preostaju radovi na obnovi muzejskog prostora, izjavio je Agenciji FENA Zoran Pećanac, predsjednik Udruženja "Drvarska drenjina".

Današnjem svečanom otvaranju prisustvovalo je oko 5.000 gostiju iz svih krajeva BiH i iz regiona.

Prisutnima su se između ostalih obratili direktor USAID-a Howard Sumka, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić i predsjednik Organizacionog odbora i ujedno predsjedavajući drvarskog Općinskog vijeća Velimir Kunić.

Zoran Pećanac ističe da obnovom "Titove pećine", kao simbola slomljenog njemačkog desanta i jedinstvene turističke destinacije u BiH, inicijatori ovog projekta žele naglasiti njegov značaj kao spomenika antifašizma i oživjeti turističku djelatnost na ovom području, kako bi Drvar ponovo bio na turističkim mapama u BiH, okruženju i Evropi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: