BiH
0

U Drinu bačene 72 ruže u znak sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata

Klix.ba
U Goraždu je danas nizom prigodnih sadržaja obilježen 26. januar - Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda, a ujedno i Dan mjesne zajednice Goražde I.

Riječ je o datumu koji je Općinsko vijeće Goražde zvanično uvrstilo u Kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja na području Općine Goražde. Na ovaj način građani Goražda žele odati počast svim žrtvama stradalim u Drugom svjetskom ratu, ali i prisjetiti se svih dešavanja kada su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihailovića ubijali od novembra 1941. do 26. januara 1942. godine.

Program obilježavanja ovog datuma počeo je polaganjem cvijeća na spomen obilježjima na Trgu branilaca, na spomen obilježju "Goražde - grad heroj svojim braniocima", kao i u Kolijevkama.

Nakon toga program obilježavanja nastavljen je na mostu Alije Izetbegovića gdje je također položeno cvijeće, a nakon toga prisutnima se obratio načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović, koji je u svom govoru podsjetio na značaj obilježavanja ovog datuma kako bi se ukazalo na počinjeni zločin, odala počast žrtvama a sve sa ciljem da se zločin ne ponovi.

O samim događajima koji su se odvijali u Goraždu govorio je i Josip Baotić, predsjednik SABNOR-a BiH osvrnuvši se na kraju obraćanja i na trenutno stanje u državi za koje je kazao kako sloboda za koju su se borile generacije nije sloboda kakvu su htjeli, jer kako je rekao sloboda nije bez prosperiteta građana u državi u kojoj žive.

Nakon prigodnih obraćanja ceremonija je nastavljena uz pjesmu "Nek Goražde mi živi" u izvedbi hora Selsebil. Ceremonija obilježavanja ovog događaja na mostu"Alija Izetbegović" završena je bacanjem 72 ruže u rijeku Drinu u znak sjećanja na žrtve pokolja 1941. - 1942. godinu.

Program je nastavljen u Maloj sali Centra za kulturu Goražde. Skupu su se ovom prilikom obratili predsjednik SABNOR-a Josip Baotić, počasni građanin Goražda Veljko Droca, načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović, te predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić, koji su govorili o važnosti obilježavanja 26. januara – Dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dana prvog oslobođenja Goražda.

  1. januar ujedno je i Dan Mjesne zajednice Goražde I, te je u sklopu programa obilježavanja 26. januara – Dana sjećanja na žrtve genocida prigodnim sadržajima obilježen i dan ove mjesne zajednice. Tim povodom u Domu mladih upriličen je prijem u okviru koga je predsjednik Savjeta MZ Goražde I, Uzeir Živojević poželio dobrodošlicu prisutnima ukazavši na projekte i aktivnosti mjesne zajednice u protekloj godini, a govorio je i o planovima za tekuću godinu.

Čestitke povodom Dana mjesne zajednice Goražde I na prijemu prisutnima je uputio i načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović koji je kazao kako je ovo prilika da se podsjeti na sve ono što je do sada urađeno, prilika da analiziraju naredni koraci i naprave planovi za bolju budućnost. Načelnik dr. sci. Ramović je svim građankama i građanima Mjesne zajednice Goražde I čestitao na dosadašnjim rezultatima uz želju za puno uspjeha i sreće u radu i u narednom periodu, te novih projekata koji će doprinijeti kvalitetnijem i boljem životu građana ove mjesne zajednice.