BiH
125

U Domu zdravlja Kiseljak postavljena reklama za usluge privatne klinike

Piše: A. B.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Često možemo čuti kritike građana Bosne i Hercegovine upućene na račun zdravstvenog sistema, a posljednji akt koji se osuđuje dolazi iz Kiseljaka. Naime, u holu Javne ustanove Dom zdravlja Kiseljak nalazi se reklama za privatnu zdravstvenu ustanovu "Vita-M.M".

Sudeći prema reakcijama čitatelja, ovakav potez nije ispravan te se u Javnoj zdravstvenoj ustanovi ne bi trebale propagirati privatne usluge ljekara. Navedena klinika sa sjedištem u Kiseljaku pacijentima nudi usluge ultrazvučne dijagnostika odraslih osoba i djece, kompletne ginekološke usluge, kardiološke preglede i ultrazvuk srca, dječije kardiološke usluge, angiološke preglede, kolor dopler krvnih sudova, vrata i ekstremiteta i ispitivanje cirkulacije.

S obzirom na mišljenje čitatelja, iz JU Dom zdravlja Kiseljak tvrde suprotno. Prema njihovom mišljenju ovakav potez je sasvim korektan i ne narušava ljekarsku etiku.

"Navedeni ljekari iz privatne zdravstvene ustanove 'Vita-M.M.' nisu zaposleni u Domu zdravlja Kiseljak, stoga ne vidim ništa sporno u reklami. Također usluge koje se pružaju u pomenutoj privatnoj klinici ne obavljaju se u Domu zdravlja i to je dodatna pogodnost za pacijente, nikako nešto na što bi trebali biti kivni ili ogorčeni. Dom zdravlja u Kiseljaku nema dobro osposobljen medicinski kadar i dešava se da neki doktori dolaze iz Sarajeva ili Visokog kako bi bili na usluzi na pacijentima", pojašnjavanju za Klix.ba iz JU Dom zdravlja Kiseljak.

Čitatelji iz Kiseljaka koji su pisali na našu adresu tvrde da ova reklama stoji već izvjesno vrijeme u holu Domu zdravlja. Dodaju da neko vrijeme u JU nije radio aparat za ultrazvuk bubrega te da se propagiranjem privatnih klinika pravi lični biznis.

Kontaktirali smo privatnu kliniku "Vita-M.M." gdje su demantovali navode naših čitatelja. Naime, prema riječima vlasnice Melike Mujkić ultrazvuk u Domu zdravlja je uvijek u funkciji, a za njega je zadužena doktorica iz Visokog.

"U Dom zdravlja Kiseljak dolaze ljekari iz nekoliko gradova, jer je usluga na slabom nivou i potreban je stručni kadar. Nijedan ljekar koji je naveden na našoj reklami nije zaposlenik Doma zdravlja, čak je profesor Nikulin izvjesno vrijeme u penziji. Zdravstveni sistem u Kiseljaku je loš, stoga u našoj privatnoj ustanovi imamo mnogo pacijenata. Dom zdravlja ima dermatologa, hirurga, a većinom pacijente liječe ljekari iz drugih bolnica", navodi Mujkić.

Dodaje također da privatne zdravstvene ustanove ima zakonsko pravo na reklamiranje svojih usluga u Domovima zdravlja, ukoliko će to poboljšati zdravstveni sistem.