Kvalitetnija usluga
25

U Domu zdravlja Goražde u rad puštena rekonstruisana laboratorija

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U goraždanskom Domu zdravlja "Dr. Isak Samokovlija" svečano je u rad puštena rekonstruisana laboratorija, za koju se tvrdi da je najopremljenija u okruženju.

Opremanje laboratorije inicirali su uposlenici, kantonalne i gradske vlasti osigurale su 20.000 KM za rekonstrukciju, a rezultat je bolje radno okruženje za uposlene i unaprijeđen kvalitet usluga labaratorijske dijagnostike.

"Danas smo u prilici da svečano otvorimo ovaj potpuno novi prostor koji je nemoguće prepoznati u odnosu na ranije. Zahvaljujući tome i informatizaciji naše labaratorije, koju smo počeli prije dva mjeseca, danas i u budućnosti bit ćemo u prilici raditi sve veći broj labaratorijskih usluga kako naši građani ne bi morali ići van kantona", izjavio je Edin Čengić, direktor Doma zdravlja "Dr. Isak Samokovlija".

On dodaje da je ova labaratorija sigurno najopremljenija u široj regiji. Dnevno se ovdje uradi blizu 2.000 analiza, što znači da svaki dan pruža usluge za blizu 100 pacijenata, a osim toga dobili su i certifikat za kvalitet i sigurnost analiza.

"Realizacijom ovog projekta mi smo ubrzali proces našeg rada, otvorili smo mogućnosti da uvedemo nove analize tako da smo već od prošlog mjeseca uveli 12 novih analiza među kojim su npr. reproduktivni hormoni, koji su veoma bitni, a pacijenti su do sada išli u Sarajevo da rade te nalaze. Uveli smo i lipidne statuse kojima možemo da računamo riziko faktore za eventualne srčane i moždane udare. Mi već godinu radimo u eksternoj kontroli koja je na svjetskom nivou i u taj projekt je uključeno 40 hiljada laboratorija u svijetu. Mi trenutno radimo četiri analize i naš cilj je da to povećamo, a dnevno uradimo blizu 2.000 analiza, što je otprilike nekih 90-100 pacijenata", ističe Mersudin Selimović, šef laboratorije.