Nedostatak kadra
374

U Domu zdravlja Centar ljekari odbili pregledati bolesnu djecu, rukovodstvo obećalo sankcije

Piše: A. B.
Dom zdravlja Vrazovo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dom zdravlja Vrazovo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Redakciju portala Klix.ba kontaktirala je ogorčena majka čiju djecu pod temperaturom u Domu zdravlja Centar (Vrazova) nisu htjeli primiti i pregledati. Rekla nam je i kako u drugoj smjeni uopće nema školskih ljekara već najmanje dva mjeseca. Iz JU Dom zdravlja KS su naveli kako je riječ o nedostatku kadra.

Majka je rekla kako je u ponedjeljak preživjela veliki stres jer su joj djeca bolesna, a ljekari koji bi im trebali pružiti adekvatnu medicinsku njegu to su odbili učiniti. Ispričala nam je da su nju i druge roditelje s djecom medicinske sestre sa školskog odjela uvele u čekaonicu i rekle "sačekajte, valjda će vas neko primiti". Međutim, nakon izvjesnog vremena niko im se nije obratio te su ih poslali na odjel porodične medicine gdje su također dobili odbijenicu.

"U Domu zdravlja Centar u prvoj smjeni radi školski ljekar, dok u drugoj smjeni djecu od 10 do 14 godina preuzima ljekar opće medicine, a djecu mlađu od deset godina pedijatar. Zvala sam i direktoricu Doma zdravlja Centar koja mi je isto to potvrdila, čak se i iznenadila kada sam joj saopćila da je mene i još nekoliko roditelja s bolesnom djecom doktorica porodične medicine odbila pregledati pod izgovorom da je o tome niko nije obavijestio. Direktorica je rekla da je to bio njen nalog i da ne može vjerovati da se nešto takvo desilo", objasnila nam je majka.

Sagovornica nam je rekla da je u prvoj smjeni bila liječnica sa školskog odjela, ali da nikoga od roditelja nije primila rekavši kako je njeno radno vrijeme završeno.

Navela je i kako joj je rečeno da s obzirom na reformu zdravstva u Domu zdravlja Centar nema dovoljan broj ljekara te zbog toga određene pacijente preuzimaju drugi ljekari. Dodala je i da na zvaničnoj web stranici ove ustanove piše da školski dispanzer radi do osam sati i da drugu smjenu preuzima ljekar porodične medicine.

"Medicinske sestre su zaista bile ljubazne, čak su i rekle kako danima postoji veliki pritisak, da nedostaje ljekara, a da dolazi sve više bolesne djece. Jedna me je čak upitala da li mogu sutra doći, na šta sam joj odgovorila da ja ne dolazim krojaču, već ljekaru, jer su mi djeca pod visokom temperaturom, te da ih neko treba pregledati. Evo danas se spremam da idem privatno ljekaru, ali neki roditelji to ne mogu priuštiti. Žalosno je, plaćaju zdravstveno, a nemaju adekvatnu medicinsku njegu", kazala nam je sagovornica.

Kontaktirali smo i JU Dom zdravlja KS gdje su nam kazali kako je problem u Domu zdravlja Centar nastao zbog toga što je jedan od ljekara nenadano otvorio bolovanje, kao i to da im već duže vrijeme nedostaje kadar, pogotovo kada se dese neplanirane situacije.

Dodali su i to da je reformom zdravstva od 2015. godine ukinuta specijalizacija za školsku medicinu te da ta nadležnost prelazi na ljekare opće medicine.

"Taj nedostatak kadra ćemo popuniti aktuelnim konkursom koji je raspisan za ljekare opće medicine. Ipak, menadžment JU Domovi zdravlja je stava da bolesno dijete ne smije biti vraćeno bez pregleda, bez obzira na to o kakvim problemima je riječ te da će svaki ljekar koji to učini biti sankcionisan i snositi posljedice", rekli su iz JU Dom zdravlja KS.