Topla atmosfera
393

U Domu penzionera u Tuzli katolici, pravoslavci i muslimani zajedno slave Božić

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Domu penzionera u Tuzli trenutno živi 77 pripadnika katoličke vjeroispovijesti koji skupa s pravoslavcima i muslimanima danas proslavljaju najradosniji blagdan Božić. Ekipa portala Klix.ba danas je posjetila ovu ustanovu u kojoj preovladava prava blagdanska atmosfera.

Na četvrtom spratu tuzlanskog doma dočekali su nas pripadnici treće životne dobi koji skupa sa studentima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta pripremaju novogodišnje čestitke, a koje će međusobno podijeliti 31. decembra.

Pripadnici pravoslavne i islamske vjeroispovijesti prethodnih dana su za svoje prijatelje katolike, s kojima dijele jedan krov nad glavom, pripremali čestitke, a koje su im danas uručili, što je posebnu radost i toplinu unijelo u njihova srca.

Katolici, muslimani i pravoslavci kao velika porodica

Ljuba Divković iz prigradskog naselja Lipnica već četiri godine živi u Domu penzionera u Tuzli, a blagdan Božić danas proslavlja skupa sa svojim prijateljima koji također žive u ovoj ustanovi.

Priča nam da je ovaj blagdan za nju od velikog značaja, vjeruje u rođenje Isusa Krista u čiju čast je danas i pripremila posebnu gozbu.

"Sin je jučer pripremio pečenicu, kćerka mi je poslala kolače, a ja sam pripremila gibanicu. To ću da podijelim sa svojim prijateljima ovdje s kojima proslavljam ovaj blagdan. Ovdje se slažem sa svima, svi smo kao jedna velika porodica. Skupa proslavljamo sve blagdane i to me posebno veseli", nastavlja Divković koja će danas dom nakratko napustiti kako bi obišla kćerku, sina i unuke.

Kroz smijeh nam kaže da je u mlađim danima upravo na Božić voljela da se veseli, ali i da, kako naglašava, zaigra.

Danas to noge u trećoj životnoj dobi ne dozvoljavaju, ali to opet nije razlog da u našoj sagovornici ne preovladava vedar duh.

Prošle godine u ovoj ustanovi je otvorena i kapelica, molitveno mjesto korisnika katoličke vjeroispovijesti koju je naša sagovornica prilikom razgovora i posjetila.

"Ovo mi mnogo znači, jer nemam potrebe ići iz Doma penzionera. Starije osobe ovdje mogu uvijek doći i pomoliti se. To je veoma lijepo", ističe Divković koja smatra da bi se i mladi trebali više posvetiti vjeri, jer ona život dodatno ispunjava.

Sadeta Hasičić iz Lukavca već pet godina živi u ovoj ustanovi, a velikom blagdanu Božiću se raduje isto kao i njeni prijatelji katolici.

"Danas ćemo u restoranu imati svečani božićni ručak. Svaki vjerski blagdan ovdje obilježavamo skupa. Svi smo kao jedno i ovdje nema nikakvih razlika. Prethodnih dana smo pripremali čestitke koje smo podijelili našim prijateljima katolicima", ističe Hasičić.

Mara i Ljuba blagdan proslavljaju s Hajrom

Nakon boravka na četvrtom spratu i druženja s jednom grupom korisnika, spustili smo se dva sprata niže gdje su nas na veliki blagdan u svojoj sobi ugostile Mara Ivaković i Ljuba Pirić.

U sobi nisu bile same jer im je u goste došla prijateljica Hajra Ahmetagić, također korisnica doma, kako bi s njima podijelila sreću na ovaj veliki dan. Upravo ovakav prizor oslikava i duh Tuzle, grada koji od davnina slovi za multietničku sredinu.

Nudeći nam kafu, sok i neizostavne božićne kolače kojima nismo mogli odoljeti, Ljuba nam kaže da je dugogodišnje običaje koje je njegovala u rodnom selu Gornja Dragunja prenijela i u Tuzlu.

"Zbog zdravstvenih problema sam stigla u Dom penzionera u Tuzli. Kod kuće nemam nikoga, a ova ustanova mi predstavlja drugi dom. Za nas katolike Božić je najradosniji blagdan i u ovom danu se trudimo maksimalno opustiti s prijateljima. Na ovaj dan se zapravo ne ide nikome, nama dolaze naši prijatelji", kaže nam Ljuba.

Za bogatu božićnu trpezu pobrinula se skupa sa svojom prijateljicom Marom. Kupile su i pripremile meso, kolače i pite, s kojima će počastiti svoje prijatelje.

Ljuba nam priča i da je neopisiv osjećaj kada je na hodniku zaustave prijatelji pravoslavci i muslimani te čestitaju Božić.

"Bolje od toga ne može biti. Drugo ništa ne mogu ni poželjeti, vjerujte mi. Mi smo ovdje svi kao jedno i trudimo se da skupa svi obilježavamo blagdane", nadovezuje se Ljuba koja u tuzlanskom domu živi već sedam godina.

Svaki Božić budi posebna osjećanja

Mara je iz Ljepunica u Dom penzionera u Tuzli stigla prije deset godina, a priča nam da je doslovce sama. Djece nema, bolest je nagnala da dođe u ovu ustanovu, a u tom koraku ne vidi trunke pokajanja.

Svaki Božić u njoj budi posebna osjećanja.

"Cijeli svoj život sam njegovala tradiciju obilježavanja Božića. Svećenici nam dolaze i s njima obavljamo molitveni dio. Zbog bolesti nisam u prilici otići u crkvu na ponoćku te sam sinoć skupa s Ljubom putem televizijskog prijenosa gledala i slušala misu. Taj dio smo obavile onako kako smo mogle", ističe ona.

Emocije su počele navirati, posebno u trenutku kada smo je zamolili da se prisjeti proslave Božića u danima kada je bila djevojčica.

"Eh, drugi je život bio tad. Zime su bile teške, ali smo se mi pripremali nekoliko dana. Poštovalo se i s nestrpljenjem čekalo rođenje Isusa Krista. Imali smo osjećaj da će nam se na vratima pojaviti neko živ. Nažalost, danas se to promijenilo. U meni je isti osjećaj, ali kada posmatram druge, mlađe generacije vidim da se oni ne vesele na takav način. Naravno, raduju se i oni, ali to je drugačije", kaže Mara.

U povodu Božića menadžment Doma penzionera u Tuzli za sve korisnike je pripremio i svečani ručak te će i na ovakav način u ovoj ustanovi biti obilježen ovaj veliki blagdan kojem se raduju svi.

Naši sagovornici na kraju poručuju da su u ovoj ustanovi svi jednaki, apsolutno nikakve razlike ih ne zanimaju te svaki blagdan dočekuju u zajedništvu, vedrom raspoloženju, toplini i pozitivnom duhu.

Osim čari zajedničkog života, ovim pokazuju i da treća životna dob sa sobom nosi brojne benefite, samo ako se na pravi način iskoriste sve blagodeti koje nam život pruža.