BiH
0

U Domu naroda usporena procedura zakona o pomilovanju

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odlučio je većinom glasova da na današnjoj sjednici u Sarajevu ne razmatra zakon o pomilovanju po hitnom postupku, iako je hitna procedura bila predložena najavljenim dnevnim redom.

To znači da je procedura zakona usporena u ovom domu i da će biti razmatran tek u formi nacrta, iako je Predstavnički dom 5. juna odobrio hitni postupak i prihvatio ovaj tekst u formi prijedloga, a to je stepenik više - u odnosu na nacrt - ka donošenju konačnog zakona.

Na donošenje zakona o pomilovanju Federacija čeka od 1995. godine, kada je visoki predstavnik suspendovao pomilovanja u ovom entitetu. Od tada se već četiri puta bez konačnog rezultata zakon pojavljivao u parlamentarnoj proceduri.

Zakonski tekst koji je trenutno aktuelan u Federalnom parlamentu uputio je u parlamentarnu proceduru Klub poslanika Stranke demokratske akcije Predstavničkog doma i predložio njime da pomilovanja u Federaciji u određenim slučajevima može dati predsjednik entiteta uz saglasnost dvaju potpredsjednika i to počiniocima krivičnih djela kojima je presuda donesena u sudovima s federalnom jurisdikcijom. Pomilovanja prema ovom tekstu jedino ne mogu dobiti počinioci ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida te trgovci ljudima.

Konačni dnevni red današnje sjednice Doma naroda utvrđen je nakon dugotrajne rasprave o tome u kojoj će proceduralnoj fomri biti razmatrani zakon o pomilovanju.

Pri vrhu utvrđenog obimnog dnevnog reda je dokument Politika djelovanja i temeljne strategije Vlade Federacije BiH u mandatnom periodu 2007.-2010. s operativnim planom za 2007.