BiH
0

U Domu naroda FBiH u četvrtak rasprava o predloženoj rezoluciji o maloljetničkoj delinkvenciji

FENA
U Domu naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu jedan segment sjednice najavljene za četvrtak 14. februara bit će posvećen pojavi maloljetničkog nasilja izraženoj u posljednje vrijeme posebno u Sarajevu.

Predsjedavajući Doma Stjepan Krešić otvorit će delegatsku raspravu o rezoluciji koju je povodom tih dešavanja predložila delegatkinja Lidija Bradara. Delegati će se potom izjasniti o njenom dokumentu.

Predsjedavajući Doma naroda Stješan Krešić istaknuo je da svi nadležni u državi BiH, a time i u Federaciji, moraju izvršiti svoj dio obaveza da bi se sankcije koje se izriču maloljetnim osobama mogle operacionalizirati. Krešić prvenstveno misli na osiguravanje odgovarajućih ustanova za pritvaranje maloljetnika nakon što počine teška krivična djela.

Delegatkinja Lidija Bradara predložila je rezoluciju na izjašnjavanje svojim kolegama delegatima u Domu naroda Federalnog parlamenta 7. februara, naglasivši da se taj dokument odnosi na postupanje u slučaju nasilja među djecom i mladima.

U prijedlogu je između ostalog istakla potrebu brze saradnje svih nadležnih tijela i drugih činilaca koji mogu učestvovati u sprječavanju, otkrivanju i suzbijanju nasilja među djecom i mladima. Potrebno je izraditi posebne planove postupanja u slučaju nasilja među djecom i mladima, uvažavajući posebnost pojedinih sredina, naglasila je također.

Predlažući rezoluciju, Bradara je kazala da je kao građanin i roditelj posebno potaknuta smrću Denisa Mrnjavca, maloljetnog mladića koji je dan ranije izdahnuo od posljedica uboda nožem. Njega su u prepunom tramvaju u Sarajevu naočigled putnika napala trojica mladića. Podsjetivši da ovo nije jedini slučaj maloljetničkog nasilja u posljednje vrijeme, Bradara je protekle sedmice kazala da se ta pojava sve više širi i da društvo mora adekvatno odgovoriti.

U međuvremenu je u Sarajevu i drugim dijelovima BiH bilo još slučajeva nasilja.