BiH
0

U Domu na Bjelavama tuga, podrška iz cijele BiH i regiona

FENA
U Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Ljubica Ivezić" na Bjelavama u Sarajevu, čijih je pet štićenika smrtno stradalo jučer od posljedica požara, danas vlada velika tuga.

Ustanovi stižu telegrami saučešća iz cijele BiH i regiona. Domovi sličnog tipa nude pomoć u zbrinjavanju djece koja su se zatekla u požaru dok ne budu sanirane posljedice.

Direktor Amir Zelić izjavio je novinarima da su materijalne štete zanemarive, ali gubitak dječijih života nenadoknadiv. Preživjela djeca vratit će se iz bolnice u Dom možda već danas. Jedno od dvoje teže povrijeđenih još je u veoma teškom stanju, a drugo je dobilo bitku za život, kazao je.

Zbog istrage, novinarima nije mogao govoriti o detaljima o uzrocima požara.

"Ovdje se desila užasna tragedija. I pored najbolje organiziranosti, volje, bdijenja, ... 'viša sila'. Bog nam je svjedok, sve što smo mogli, činili smo za ovu djecu, ali", ponavljao je Zelić.

Vidno potresen i poznat po izuzetnoj poslovnoj i emotivnoj posvećenosti Domu i štićenicima, Zelić nije završio obraćanje novinarima, već se udaljio od kamera sa suzama u očima.

Dječiji dom Bjelave danas je posjetio potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo i izrazio svoje saučešće i saosjećanje vlasti Federacije Zeliću i ostalim uposlenicima.

Kazao je da će nakon ove užasne tragedije potaknuti priču o društvenom odnosu prema ustanovama sličnog tipa i obećao podršku Domu na Bjelavama u ovom teškom momentu. Izrazio je nadu da će taj dom, koji je uvijek bio primjer brige prema napuštenoj djeci i poznat po tome ne samo u Sarajevu i BiH već možda i u regionu, ponovno biti ispunjen dječijom radošću. Neka svoj posao završe i organi koji vode istragu, kazao je Kebo.

U vrijeme njegove posjete, desila se potresna scena dolaska u Dom roditelja jedne od smrtno stradalih beba. Pred tim prizorom niko od prisutnih nije ostao ravnodušan.

Od posljedica požara koji se rano jučer desio u Domu, osim pet smrtno stradalih beba godišta 2006. i 2007. godine, još 19 mališana je povrijeđeno, od njih dvoje teže, a 17 lakše.

Jedna od smtrno stradalih beba primljena je u Dom dva dana prije požara.Vijest o stradanju mališana prenijele su svjetske agencije.