Nabavljeno 7.770 doza
38

U domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo sutra počinje imunizacija protiv sezonske gripe

FENA
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U svim organizacionim jedinicima JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo u ponedjeljak, 6. novembra, počinje imunizacija protiv sezonske gripe, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je proveo postupak nabavke 7.770 doza vakcina VAXIGRIP TETRA, nakon što je Ministarstvo zdravstva KS dalo je smjernice Zavodu da u svom finansijskom planu osigura sredstva za nabavku vakcina protiv sezonske gripe.

Općenito, u Federaciji Bosne i Hercegovine je zabilježen porast broja slučajeva akutnih respiratornih infekcija (ARI), bolesti sličnoj gripi (ILI) i crijevnih viroza.

Ovo je ranije za Fenu izjavila doktorica Rozalija Nedić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH, napomenuvši pritom da je u oktobru ove godine dosad prijavljeno 11.593 akutne respiratorne infekcije (ARI) i 1.233 slučaja bolesti slične gripi (ILI).

Prema njenim riječima, od početka sezone nadzora nad gripom nije bilo potvrđenih slučajeva gripe, no bilježi se porast broja oboljelih od covida-19, većinom s blažim kliničkim slikama.

"S obzirom na hladnije vrijeme i češće okupljanje osoba u zatvorenim prostorima stvaraju se uvjeti za širenje uzročnika respiratornih bolesti. Za sve osobe sa respiratornim simptomima važno je da se pridržavaju epidemioloških mjera u zatvorenim prostorima odnosno zaštite nos i usta prilikom kihanja i kašljanja, održavaju higijenu ruku, ostanu kući u slučaju simptoma i izbjegavaju gužve, testiraju se brzim kućnim testovima na SARS-CoV-2, sve to kako bi spriječili širenje respiratornih virusa i u slučaju težih simptoma jave svom liječniku", istaknula je Nedić.