{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Domaljevcu kod Šamca ubijeno pet malih sova ušara

12.1.2018. u 08:16
331
58
U Domaljevcu kod Šamca ubijeno pet malih sova ušara
331
U Domaljevcu kod Šamca ubijeno pet malih sova ušara
Iz Udruženja "Naše ptice" saopćili su da je tokom redovnog cenzusa sova, koji se u BiH organizuje od 2010. godine, u Domaljevcu kod Šamca pronađeno pet ubijenih sova, malih ušara (Asio otus).
Ogorčeni ovim slučajem, koji je dogodio 10. januara i odmah je prijavljen policiji, predsjednik društva dr. sc. Dražen Kotrošan istakao je kako u prirodi svaka vrsta ptica ima svoju izuzetno značajnu ulogu u ekološkim lancima ishrane, te da se teško može naći vrsta koja za čovjeka pravi veću korist od sova."Naoružane krupnim očima, izoštrenim čulom sluha i fenomenom bešumnog letenja, sove predstavljaju savršene grabljivice za miševe, voluharice i druge sitne sisare koji poljoprivredi i čovjeku prave veliku štetu. Samo jedna porodica sova, u toku jedne godine uništi preko 10.000 sitnih glodara koji pojedu količinu hrane dovoljnu da se prehrani jedna krava. Ali, ako uzmemo u obzir brojne nedavne slučajeve pojave mišje groznice u posavskom kraju, koju prenose glodari, značaj sova za zdravlje i ekonomiju ljudi je nemjerljiv", istakao je Kotrošan u saopćenju za javnost.

Sa blizu 250 sova koliko zimuje u Domaljevcu, ovo jato je jedno od najvećih u svijetu, što predstavlja izuzetan turistički potencijal. U susjednoj Srbiji, gradovi poput Kikinde napravili su prave turističke atrakcije za bogate strane turiste koji u velikom broju posjećuju ovaj grad ostavljajući značajan novac lokalnoj zajednici. Atraktivnost sova prepoznao je i BBC koji je u dva navrata dolazio u Srbiju da snima dokumentarne emisije o ovim fascinantnim pticama. Sa druge strane, opijeni neznanjem, pojedinci naše sove ubijaju tako da je poljoprivrednicima Domaljevca (malog poljoprivrednog mjesta) nanesena najveća šteta. Prema zakonu o lovstvu Federacije BiH, sve sove su trajno zaštićene vrste pa je zabranjeno ubijati ih, hvatati, uznemiravati, uništavati im gnijezda ili stanište.Ornitološko društvo "Naše ptice" iz Sarajeva i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banje Luke, svjedoci ovog sramnog djela i ubijanja zaštićenih vrsta, pozivaju nadležne institucije da otkriju počinioce i privedu ih licu pravde, a potom i kazne u skladu sa zakonom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
U razlazu Elmedina Konakovića i SDA upravu je:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: