Odluka CIK-a
444

U Dom naroda FBiH ušao i Velemir Tanović iz Goražda, bivši pripadnik Vojske RS

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Centralna izborna komisija primjenom odredbi člana 10.16 Izbornog zakona BiH donijela je odluke o raspodjeli mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH i to jednog nedostajućeg iz reda Bošnjaka, dva nedostajuća iz reda Ostalih i dva iz reda Srba od nedostajućih pet.

Kako je saopćeno iz CIK-a, mandati u Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda dodjeljeni su Velemiru Tanoviću (Bosansko-podrinjski kanton Goražde), te Dragi Puzigaći (Kanton 10).

Kada je riječ o Tanoviću, treba podsjetiti da su nedavno burne reakcije na društvenim mrežama izazvali videosnimci Associated Pressa iz aprila 1994. na kojima on, inače bivši pripadnik Vojske RS-a, a danas zastupnik Liberalne stranke u Skupštini BPK Goražde, na brdu iznad opkoljenog Goražda s puškom u ruci pokazuje na linije odbrane Armije RBiH.

Puzigaća, inače kadar SNSD-a, bio je glavni kočničar kod izglasavanja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u FBiH u Domu naroda prošle godine, zbog čega su predlagači tog zakona SDA, SBB, SDP i DF, tražili njegovu smjenu.

Ništa od toga im nije uspjelo jer su se SNSD i HDZ u navedenom potegnulo za vitalni nacionalni interes.

Mandat u Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda bošnjačkog naroda dodjeljen je: Senadu Čelji (Bosansko-podrinjski kanton Goražde)

Mandati u Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda Ostalih dodjeljeni su Sejadu Tatarinu (Bosansko-podrinjski kanton Goražde) i Aneru Žuljeviću (Hercegovačko-neretvanski kanton)

"Nakon primjene člana 10.16 Izbornog zakona BiH klub Srba u Domu naroda Parlament FBiH brojat će 14 delegata od propisanih 17. Centralna izborna komisija BiH će u narednom periodu posebnim aktom propisati popunu Doma naroda Parlamenta FBiH za situacije kada određeni klub konstitutivnih naroda ili klub Ostalih nije moguće popuniti i nakon drugog kruga raspodjele mandata. Centralna izborna komisija BiH će u četvrtak, 14. februara 2019. godine, bilo djelimično ili u cjelosti, u zavisnosti od pravosnažnosti današnjih odluka, potvrditi rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH. Danom objave rezultata u Službenom glasniku BiH stiču se uslovi za konstituiranje Doma naroda Parlamenta FBiH", saopćeno je iz CIK-a.