Opet u klupama
112

U Dom naroda FBiH ponovo izabrano devet delegata koji su zloupotrebljavali naknade

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
U Dom naroda Federalnog parlamenta ponovo je izabrano devet delegata koji su u prošlom mandatu zloupotrebljavali naknade za smještaj, odvojeni život i prevoz, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je donijela Odluku o dodjeli mandata za 53 delegata za Dom naroda Federalnog parlamenta. Lista nije potpuna jer će dva mandata iz reda ostalih i tri iz reda srpskog naroda biti naknadno potvrđena zbog zakonskih procedura.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prije godinu i po objavio priču o delegatima ovog doma koji su koristili manjkavosti propisa kako bi izvukli finansijsku korist.

Otkriveno je da su delegati ugovarali niže kirije sa stanodavcima, koji su im prijatelji, poznanici i stranačke kolege, kako bi im ostalo što više novca od naknada.

U velikom broju stanova koji su za njih plaćeni, živjeli su drugi ljudi – stanodavci i njihove porodice, djeca delegata ili drugi podstanari. Iznajmljeni stanovi su se često nalazili u starim i neuvjetnim kućama ili u predgrađima, daleko od zgrade Parlamenta Federacije BiH pa ih delegati nisu ni koristili.

Pravo na naknadu za smještaj, odvojeni život od porodice i prevoz do kuće u prošlom mandatu koristilo je 35 delegata koji su za dvije i po godine naplatili više od 825.000 maraka. Njih devet je ponovo izabrano u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Riječ je o Edimu Fejziću, Daliborki Milović, Zdravku Bešliću, Tomislav Martinović, Slađanu Iliću, Tomislav Mandić, Rasim Kantarević, Drago Puzigaća.

Također, reizabran je i Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući ovog doma, za kojeg su novinari CIN-a otkrili da je lažirao putne naloge i tako naplatio najmanje 28.000 maraka.