Stotine poštovalaca
1.8k

U Dolini heroja na Tjentišu obilježena 75. godišnjica Bitke na Sutjesci

SRNA
Foto: SRNA
(Foto: SRNA)
U prisustvu više stotina poštovalaca Narodno-oslobodilačke borbe, danas je u Dolini heroja na Tjentištu, polaganjem vijenaca i kulturno-umjetničkim programom, obilježeno 75 godina od Bitke na Sutjesci.

Sa svečanosti, koju je organizovao Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, poručeno je da je Bitka na Sutjesci simbol borbe za slobodu jugoslovenkih naroda i nesalomivog duha partizanskih boraca, koji su uz ogromne gubitke uspjeli da se odupru šest puta brojnijem neprijatelju, što je kasnije imalo velikog uticaja na konačan slom fašizma.

Predsjednik Odbora i ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović naveo je da borbu partizana protiv fašizma ne treba poistovjećivati sa slabostima bivše države.

"Ovdje je prevashodno bila borba na život i smrt protiv onih koji su došli na kućne pragove da nam oduzmu život i slobodu. Ovo je istorijski događaj, koji se mora dizati na viši nivo, pogotovo u prenošenju mladim generacijama", rekao je Savanović.

U delegaciji Vlade Republike Srpske koja je prisustvovala obilježavanju 75 godina od Bitke na Sutjesci bili su i ministri industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović i trgovine i turizma Predrag Gluhaković.

Đokić je istakao da sve organizacije koje njeguju tekovine antifašizma treba zajedno da obilježavaju ovaj historijski događaj.

"Volio bih i iskreno bih se radovao kada bi svi bili objedinjeni i uvjeran sam da se to može desiti. Antifašizam je duboko ukorijenjen u svijest naroda na ovim prostorima, zato što znamo koliku smo žrtvu podnijeli za slobodu i šta nam je ta sloboda donijela - mir, prosperitet i najveći razvoj na ovom području", rekao je Đokić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je Sutjeska velika pobjeda nad fašizmom.

"Slavni borci sa Sutjeske prije 75 godina su svojim životima, herojstvom i čojstvom pokazali su kako se dostojanstveno brani sloboda i kolika je njena cijena. Bitka na Sutjesci je primjer kako treba braniti i voljeti slobodu", rekao je Mašić.

U Bici na Sutjesci blizu 20.000 partizana borilo se protiv 120.000 njemačkih vojnika i njihovih domaćih pomagača.

Borbe su trajale od 15. maja do 13. juna, kada su partizani, uz ogromne gubitke uspjeli da se izvuku iz obruča probojem preko rijeke Sutjeske.

U borbama je poginulo više od 7.000 partizana, a kosti 3.301 borca su sakupljene nakon rata i sahranjene u spomen-kosturnicu u Dolini heroja.