{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Doboju i Modriči nema opasnosti po riblji fond nakon ekološkog incidenta u Lukavcu

S
SRNA
2.5.2018. u 20:24
22
34
U Doboju i Modriči nema opasnosti po riblji fond nakon ekološkog incidenta u Lukavcu
22
U Doboju i Modriči nema opasnosti po riblji fond nakon ekološkog incidenta u Lukavcu
Uzorci vode uzeti iz rijeke Bosne na području Doboja i opštine Modriča pokazali su da je Ph vrijednost vode uobičajena za ovo područje i ne predstavlja opasnost po riblji fond, izjavio je šef odsjeka Civilne zaštite Šamac Boro Bogdanović
On je dodao da je u posljednja četiri dana uspostavljena stalna kontrola rijeke Bosne na području opština Modriča, Vukosavlje i Šamac, zbog incidenta u federalnoj opštini Lukavac, te dodao da su istovremeno dobijali podatke i od kolega iz Civilne zaštite iz Doboja.

Bogdanović je dodao da stanovnici Bosanskog Šamca ne koriste vodu za piće iz rijeke Bosne, kao i da je Civilna zaštita Bosanski Šamac u stalnom kontaktu sa vodoprivrednim inspektorom RS-a.

"Njihova konstatacija je da područje opštine Bosanski Šamac neće imati posljedica zbog dešavnja u Lukavcu. Od lokalnih ribara dobili smo informacije da nisu imali slučajeva pomora ribe", kaže Bogdanović.

Opštinski Štab civilne zaštite Lukavac proglasio je stanje tehničko-tehnološke nesreće zbog akcidenta na odlagalištu taloga "Bijelo more" preduzeća "Šišedžam soda Lukavac" koji je izazvao zagađenje okolnog zemljišta i rijeke Spreče.

Nasip je pukao 27. aprila, nakon čega je određena količina bazne materije iz ove taložnice poplavila obližnje zemljište, a dio je završio u vodotoku Spreče.

Proteklih dana dežurne službe potpuno su zaustavile curenje i u toku je sanacija pukotine na nasipu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: