Separatistički ciljevi
603

U Doboju građani slavili neustavni Dan RS-a uz sramotno skandiranje i psovke

N. V.
Printscreen / Facebook
Printscreen / Facebook
Povodom neustavnog Dana RS-a, u Doboju se na otvorenom okupila grupa građana kako bi obilježili ovaj dan koji se u Republici Srpskoj slavi kao praznik. Oni su na vrlo neprimjeren način iskazali separatističke ciljeve.

Kako se navodi navijačka skupina Vojvode je predvodila ovo sramotno druženje na kojem su prisutni skandirali pjesmu s ružnim riječima i psovkama upućenim Federaciji BiH što se i čuje na videosnimku koji je na Facebook objavila novinarka iz Banje Luke.


Završnica stiha "možemo i bez tebe" upućuje na njihov stav da bi RS trebala biti samostalna što je svakako neprihvatljivo prema Dejtonu i Ustavu BiH.

Velike organizovane proslave danas nije bilo u ovom entitetu, no u Banjoj Luci jeste održan muzički defile, kao i okupljanje građana. Naveče je organizovan vatromet koji korisnici društvenih mreža objavljuju na svojim nalozima.

Milorad Dodik je prilikom TV prijenosa ponovo večeras poslao poruku da se u ovom entitetu teži ka samostalnosti, a sudeći po snimcima poput ovog u Doboju i fotografijama sa obilježavanja 9. januara, isti poguban stav imaju i oni koji žive u RS-u.

S obzirom na to da se ovaj dan slavi iako je Ustavni sud BiH 9. januar proglasio neustavnim, a građani iz drugih dijelova BiH taj datum vežu za početak etničkog čišćenja u RS-u, ne čini se da će još neko vrijeme biti pozitivne promjene kada je riječ o međusobnom poštivanju i zajedništvu.