{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Diti još uvijek nema proizvodnje, radnici spremni na radikalne poteze

6.5.2013. u 14:07
0
2
U Diti još uvijek nema proizvodnje, radnici spremni na radikalne poteze
0
Uprkos potpisanim protokolima proizvodnja u nekadašnjem privrednom gigantu, Fabrici deterdženata Dita, nikada nije pokrenuta, a radnici napominju kako je fabrici isključena i električna energija.
Podsjetimo, radnici su više od tri mjeseca boravili u improviziranom šatorskom naselju na ledini pored fabrike, a početkom 2013. godine potpisan je protokol s beogradskom Beohemijom, koji je obećavao nastavak proizvodnje.

“O cjelokupnoj situaciji sam obavijestio Vladu TK i Sindikat. Ovako više ne može. Mi ćemo vlasnike, one iz Sarajeva i one iz Beograda, čekati do 31. maja. Nakon tog datuma radnici su spremni na radikalne poteze”, kaže predsjednik Sindikata Dževad Mehmedović.

Radnici su od januara dobili dvije plate, a Mehmedović ističe kako im penziono i zdravstveno osiguranje nije uplaćeno 45 mjeseci.

“Mi želimo raditi, ali menadžment mora pokrenuti proizvodnju. Ukoliko to ne žele neka riješe pitanje Dite. Neka fabrika ide u stečaj, a neka se prema nama ispune sve zakonom predviđene obaveze”, navodi Mehmedović.

Podsjetimo, Fabriku deterdženata Dita je privatizirala sarajevska Lora, a protokolom o saradnji je preuzima beogradska Beohemija. Međutim, proizvodnja u Diti stoji, a radnici traže da se njihov status napokon riješi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: