BiH
0

U Diti još uvijek nema proizvodnje, radnici spremni na radikalne poteze

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Uprkos potpisanim protokolima proizvodnja u nekadašnjem privrednom gigantu, Fabrici deterdženata Dita, nikada nije pokrenuta, a radnici napominju kako je fabrici isključena i električna energija.

Podsjetimo, radnici su više od tri mjeseca boravili u improviziranom šatorskom naselju na ledini pored fabrike, a početkom 2013. godine potpisan je protokol s beogradskom Beohemijom, koji je obećavao nastavak proizvodnje.

“O cjelokupnoj situaciji sam obavijestio Vladu TK i Sindikat. Ovako više ne može. Mi ćemo vlasnike, one iz Sarajeva i one iz Beograda, čekati do 31. maja. Nakon tog datuma radnici su spremni na radikalne poteze”, kaže predsjednik Sindikata Dževad Mehmedović.

Radnici su od januara dobili dvije plate, a Mehmedović ističe kako im penziono i zdravstveno osiguranje nije uplaćeno 45 mjeseci.

“Mi želimo raditi, ali menadžment mora pokrenuti proizvodnju. Ukoliko to ne žele neka riješe pitanje Dite. Neka fabrika ide u stečaj, a neka se prema nama ispune sve zakonom predviđene obaveze”, navodi Mehmedović.

Podsjetimo, Fabriku deterdženata Dita je privatizirala sarajevska Lora, a protokolom o saradnji je preuzima beogradska Beohemija. Međutim, proizvodnja u Diti stoji, a radnici traže da se njihov status napokon riješi.