Lokalni izbori
156

U DF-u podijeljeni zbog koalicije u Mostaru, da li je sporazum mogao biti potpisan?

B. R.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Članovi Demokratske fronte (DF) su podijeljeni oko podrške "Koaliciji za Mostar" u kojoj je i Stranka demokratske akcije (SDA). Ahmed Džubur je danas potpisao koalicioni sporazum u ime DF-a, dok pojedine njegove stranačke kolege misle da to nije smio uraditi. Među onim koji misle tako je i predsjednik DF-a u ovom gradu Mahmut Trčalo.
U izjavi za Klix.ba Džubur, koji je naslijedio Branimira Jukića na funkciji predsjednika Kantonalnog odbora DF-a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu po njegovom imenovanju za ambasadora u Crnoj Gori, komentarisao je navod da je sporazum potpisao uprkos tome što je Gradski odbor DF-a donio odluku da se to ne učini. Džubur se poziva na odluke stranačkog vrha.

"Mogu vam dati u pisanoj formi, a to je da je obaviješten vrh stranke odnosno centrala o tome da su pojedini članovi na čelu sa postojećim predsjednikom Gradskog odbora nakon jednog dana odustali od onoga na šta su bili pristali. Kao glavni pregovarač sam obavijestio centralu stranke da se to dešava. Onda je direktor stranke razgovarao sa sadašnjim predsjednikom Gradskog odbora. On je kazao da nema ništa protiv da i dalje bude predsjednik Gradskog odbora, a da će poziciju na koju je pristao da bude imenovan u skladu sa zajedničkim sporazumom ustupiti nekom drugom", rekao je.

Imao je zamjerke na rad Gradskog odbora.

"Sadašnji Gradski odbor je bio jako neaktivan. Neki članovi su poderali iskaznicu DF-a u momentu kada se sklopio sporazum o partnerstvu sa SDA i SBB-om za parlamentarnu većinu na federalnom nivou. Ja sam obavijestio centralu o čemu se dešava. Ovo je urađeno u strogoj koordinaciji sa vrhom stranke", ponovio je.

Prema riječima Džubura, to što se u stranci nalaze nostalgičari koji žale za onim što je uradio vrh stranke prije godinu dana kada je napravljen koalicioni sporazum to je njihov problem.

"Oni imaju problem sa strankom. O tome je obaviještena centrala u Sarajevu", dodao je.

Tvrdi da se samo Trčalo suprotstavljao potpisivanju koalicionog sporazuma.

"Mi smo imali tri sastanka. Od ta tri sastanka ja sam bio na jednom i po sastanku. Nisam mogao prisustvovati zbog smrtnog slučaja u porodici. On je bio na sva tri sastanka. On je bio saglasan sa svim onim što smo dogovorili. Borio sam se za njega da bude izabran za nositelja liste u Općini Stari Grad što je bio ustupak DF-u. Međutim, on je nešto sanjao noć nakon toga i probudio se i rekao da neće. Nakon toga je zvao članove koji su politički mrtvi nekoliko godina, koji nikako ne dolaze na sastanke. Nikakvog pisanog traga nije bilo da je neko protiv. O tom problemu sam obavijestio vrh stranke", kazao je.

Džubur tvrdi da članovi stranke koji, kako je rekao, poštuju Statut podržavaju sporazum. Ponovio je da je predsjednik DF-a Željko Komšić podržao sporazum.

Međutim, pojedini članovi DF-a u Mostaru su na društvenim mrežama izrazili nezadovoljstvo zbog toga što je njihova stranka dio "Koalicije za Mostar." Jedan od njih je Aner Kruškonja koji tvrdi da Džubur nije imao saglasnost Gradskog odbora za potpisivanje sporazuma.

"Evo sad priče kako se sve odigravalo od srijede. SDA je ponudila DF-u mjesto broj jedan na listi kao nositelja liste, ali su odmah rekl da to ne garantuje da će ta osoba ući u gradsko vijeće jer oni imaju mašineriju uhodanu. Ponudili su i DF-u pojedina preduzeća i pozicije poslije izbora, ali to su sve ublehe. Predsjednik Gradskog odbora Mahmut Trčalo je nakon neprospavane noći zovnuo me i to mi je rekao, na šta sam ja odgovorio da od te priče nama ništa, da ja hoću da čista obraza da hodam gradom", napisao je Kruškonja na svom Facebook profilu.

Kako je naveo, Džubur je na sjednici Gradskog odbora obećao da će poštivati odluke tog organa, ali da se, kako je napisao, prilikom izjašnjavanja na sjednici odbora okrenula priča.

Podsjećamo, osim DF-a i SDA dio "Koalicije za Mostar" su Savez za bolju budućnost (SBB), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Bosanska patriotska stranka (BPS). S druge strane, Socijaldemokratska partija (SDP) i Naša stranka (NS) će zajednički nastupiti. Lokalni izbori u Mostaru bit će održani 20. decembra.