BiH
0

U devet mjeseci ove godine u FBiH više od 18.500 saobraćajnih nezgoda

FENA
Tokom devet mjeseci ove godine na području Federacije BiH registrirano je više od 18.500 saobraćajnih nezgoda, što predstavlja povećanje za šest posto u odnosu na isti period 2005., podaci su Uprave policije FMUP-a.

Glasnogovornik Uprave policije Robert Cvrtak istaknuo je u izjavi za FENU kako je negativan trend u pogledu sigurnosti saobraćaja na putevima u FBiH propraćen rastom broja smrtno stradalih osoba i onih s težim i lakšim povredma.

Prema njegovim riječima, velika brzina i vožnja pod djelovanjem alkohola i nadalje su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda.

Komentirajući upit o tome u kojoj mjeri donošenje novog Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i njegova primjena od augusta ove godine mogu doprinijeti smanjenju rizika od saobraćajnih nezgoda, Cvrtak je kazao kako situacija i prisutne tendencije pokazuju kako samo donošenje zakona bez njegove potpune implementacije ne može ishoditi viši stepen sigurnosti sudionika u saobraćaju.

Istovremeno, podsjetio je na stav Federalne uprave policije prema kojem je za djelotvornu primjenu novih zakonskih rješenja u oblasti sigurnosti saobraćaja neophodno pristupiti donošenju svih podzakonskih (provedbenih) akata, te pozvao nadležne bh. institucije, ali i sve druge segmente društva da se maksimalno angažiraju na tom planu.

Novi Zakon o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH stupio je na snagu 8. februara, a u primjeni je od 8. augusta ove godine. Među njegovim odredbama su i one kojima se sankcionira korištenje mobilnih telefona prilikom upravljanja vozilom na javnim putevima, osim u slučaju kada je mobilni telefon prilagođen upotrebi u vozilu.

Nadalje, u putničkom automobilu na prednjem sjedištu do vozača ne smije se prevoziti osoba koja je očigledno pod utjecajem alkohola ili opojnih sredstava, kao ni dijete mlađe od 12 godina. Na zadnjem sjedištu ne smije se prevoziti dijete mlađe od pet godina, osim u slučaju kada na zadnjem sjedištu ima pričvršćenu dječiju stolicu, u kojoj dijete mora biti vezano, ili da pored djeteta sjedi punoljetna osoba.

Prema rješenjima sadržanim u spomenutom zakonu, za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na vozilu moraju biti upaljena kratka svjetla. Istovremeno, smatrat će se da je pod djejlovanjem alkohola osoba za koju se analizom krvi ili krvi i urina ili drugom metodom mjerenja količine alkohola u organizmu utvrdi da količina alkohola u krvi iznosi više od 0,3 g/kg, ili ako je prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno odgovarajućim sredstvima ili aparatima za mjerenje alkoholiziranosti, što odgovara količinama većim od 0,3 g/kg, ili kod koje se, bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake poremećenosti izazvane djelovanjem alkohola.