BiH
3

U Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Zenici služena vaskrsna liturgija

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Zenici jutros je služena vaskrsna liturgija povodom jednog od najznačajnijih praznika u hrišćanstvu.

Vaskrsenje Hristovo predstavlja temelj hrišćanstva i crkve, a današnji blagdan za pravoslavce predstavlja pobjedu života nad smrću. Na jutrošnjoj vaskrsnoj liturgiji u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice okupilo se nekoliko desetina vjernika, a zenički paroh jerej Marko Maleš je u vaskrsnoj poruci kazao kako je Vaskrs temelj vjere.

"Vaskrs je praznik pobjede života nad smrti, te pravde nad nepravdom, a vaskrsnuće Hristovo, temelj je naše vjere i dokaz da je Bog bio među nama, i da će nas zaista spasit", poručio je Maleš.

Čestitke za današnji praznik uputili su i članovi Odbora za međureligijsku saradnju Zenica.

"Danas, kada svi iz vlastitoga iskustva spoznajemo da je najveća radost ona koja dolazi kao posljedica onoga što smo kadri učiniti za druge, da je veliko naše ispunjenje u davanju sebe drugima. U davanju onima koje volimo. I, uistinu postoji jedan dar veći od svih a to je dar ljubavi vlastitog života, koji sja u svemu što činimo. Na ovaj veliki praznik Vaskrsa više nego ikada otkrivamo da je najveći dar koji možemo dati, naša radost življenja. Naša zahvalnost, naš unutrašnji mir, naš osjećaj blagostanja i povjerenja. Ovo se izgrađuje darujući i primajući kroz cijeli život, jer niko sebi ne živi i niko sebi ne umire", poručili su iz OMS-a Zenica te svim vjernicima čestitali današnji blagdan.