Akcija FUCZ-a
39

U četvrtak vježba spašavanja na Trebevićkoj žičari

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite učestvovat će u četvrtak u vježbi "Evakuacija sa Sarajevske žičare" uoči njenog puštanja u rad 6. aprila.

Šestog aprila, na Dan grada Sarajeva i nakon 26 godina, u funkciju će biti puštena Trebevićka žičara. Dan ranije, u četvrtak, 5. aprila, bit će izvedena vježba pod nazivom "Evakuacija sa Sarajevske žičare", kako bi se pokazala spremnost učesnika u svim predviđenim i nepredviđenim situacijama u slučaju njenog kvara i zastoja.

Od ukupno 50 učesnika u ovoj vježbi 20 je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), a ostali su iz JP Sarajevo koje gazduje Trebevićkom žičarom i Vijećnicom, zatim Alpinistički tim FUP-a, pripadnici Jedinice za podršku MUP-a Kantona Sarajevo i GSS Trebević.

U slučaju eventualne dodatne pomoći prisutni će biti i vatrogasci, Hitna pomoć KS i pripadnici Stanice policije Stari Grad.

Početak vježbe je planiran za 12 sati i to po scenariju s visine od 40 metara za 20 "unesrećenih osoba" na lokacijama 3-4 stub (Osnovna škola na Hridu), 7-8 stub (Zaštićeno područje Trebević) i 6-7 stub (iznad Čoline kape).