|

U četvrtak počinje suđenje braći Vuković

U četvrtak počinje suđenje braći Vuković
0
F
FENA
6.11.2007. u 13:53
0
komentara
0

dijeljenja
U četvrtak počinje suđenje braći Vuković
Suđenje braći Ranku i Rajku Vukoviću, optuženima za djelo ratni zločin protiv čovječnosti, počet će u četvrtak pred Odjelom za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Prema navodima optužnice, braća Vuković su krajem maja 1992. s Rankom i Blagojem Golubovićem obučeni u maskirne uniforme i naoružani automatskim naoružanjem došli u selo Podkolun, općina Foča, i jednu osobu (1909.) zatekli u njenoj kući te je ubili, a zatim iz kuće uzeli radiokasetofon. Poslije toga na njivi pucnjima iz automatskog naoružanja ubili su i jednu osobu (1927.) koja je okopavala krompir.

Optuženi Ranko Vuković tereti se i za silovanje jedne osobe izvršeno u julu 1992. u Miljevini, općina Foča.

Optužnica tereti Ranka i Rajka Vukovića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, u vezi s djelom ubistva, a Ranka Vukovića i za djelo silovanja.

Državno tužiteljstvo je najavilo saslušanje šest svjedoka među kojima je i žrtva silovanja.

Ranko (Vlado) Vuković rođen je 7. septembra 1969. u selu Kozija Luka, općina Foča. Državljanin je BiH, Srbin po nacionalnosti, Oženjen i otac dvoje djece.

Rajo (Vlado) Vuković rođen je 20. novembra 1972. u Foči. Državljanin je BiH, Srbin po nacionalnosti, oženjen i otac troje djece.

Sud je optužnicu potvrdio 31. augusta 2007. godine.

Ranko Vuković se 13. septembra izjasnio da nije kriv. Vanraspravno vijeće Odjela za ratne zločine je 18. septembra odredilo pritvor Ranku Vukoviću, koji prema ovom rješenju može trajati do okončanja glavnog pretresa - najduže do 18. septembra 2010. godine.

Rajko Vuković se 13. i 17. septembra nije pojavio na ročištima za izjašnjenje o krivnji, pa je Sud BiH na drugom ročištu konstatirao u skladu sa zakonom da Rajko Vuković poriče krivnju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.