Ministar s "mrljom"
14

U četvrtak odluka o imenovanju novog ministra za ljudska prava BiH

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici zakazanoj za 16. januar potvrđivati imenovanje Mlađana Božovića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH na 4. sjednici, održanoj 3. januara 2020. godine, nije utvrdila da Mlađan Božović ispunjava uslove za imenovanje na dužnost ministra. Četiri glasa su bila "za", četiri "protiv" i dva "suzdržana".

Protiv su glasali članovi Saša Magazinović, Predrag Kojović, Branislav Borenović i Jasmin Emrić, gotovo svi sa istim obrazloženjem da kandidat nije pokazao znanje iz oblasti kojom bi trebalo da se bavi kao ministar za ljudska prava.

No, kako odluka Komisije za pripremu izbora nije obavezujuća, važnije je kako će glasati zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Kluba SDA Adil Osmanović je kazao za Fenu da nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera koji SDA ima sa SNSD-om, podsjećajući da je na tu poziciju trebalo da bude postavljen nestranački kadar.

"Trebalo je da na tu poziciju dođe osoba bez bilo kakvih mrlja. Božoviću se na teret stavlja prvostepena presuda za mobing, ali i veliki broj natpisa u kojima se ozbiljno optužuje za određene koruptivne djelatnosti", kazao je Osmanović.

Kako SDA ipak nema problema sa neuglednim kandidatima, sa "mrljama" iz prošlosti, imenovanje Božovića će zavisiti od dogovora koalicionih partnera, odnosno od toga hoće li uspjeti dobiti poziciju potpredsjednika Narodne skupštine RS.

Osmanović je najavio da će se Klub zastupnika SDA ponašati u skladu s preporukama Kolegija stranke.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je, s druge strane, kazao kako sporavanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH donosi novu krizu za Bosni i Hercegovini.

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić izjavio je za Klix.ba da dogovor nije ispoštovan i da Mlađan Božović ispunjava sve uslove da bude imenovan u Vijeće ministara BiH.

"Mlađen Božović jeste nestranački kadar. On nije član DNS-a niti je ikada bio. Neka bilo ko nađe dokaz da je član, mi ćemo ga odmah povući. Božović je ispunio taj osnovni uslov da je nestranačka ličnost i da je iz reda Ostalih", kazao je on.