BiH
0

U Centru za zdravo starenje otvoren "Vaš novi ormar"

FENA
(Foto: FENA)
U Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo danas je uz prigodnu svečanost otvorena nova radionica pod nazivom "Vaš novi ormar", čiji je cilj prikupljanje odjeće i njena dalja distribucija socijalno ugroženim kategorijama društva.

Otvaranju radionice prisustvovao je veliki broj članova Centra te načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, koji je na simboličan način i presjekao vrpcu na prostorijama radionice. Ovo je tek drugo mjesto u Sarajevu gdje građani mogu donijeti staru garderobu, nakon što su u Hadžićima postavljeni kontejneri za tu namjenu.

Građani Sarajeva od danas će imati mjesto gdje mogu donijeti staru ili nekorištenu odjeću, ali i obuću i igračke, koje će članovi radionice u daljem postupku sređivati te prosljeđivati onima kojima je takva pomoć potrebna.

Menadžerica Centra Minela Ferić istaknula je za Agenciju Fena da je cilj radionice pomoći i obradovati novom odjećom socijalno ugrožene osobe s prioritetom na osobe treće životne dobi.

"Građani Sarajeva mogu donijeti svoju staru odjeću u Centar, gdje će je volonteri po potrebi prati, peglati i sređivati. U radionici će raditi i mladi i stari, što će predstavljati međugeneracijsku solidarnost u ovom projektu", kazala je ona.

Navodi da će se u okviru drugog dijela projekta tražiti određeni sponzori za doniranje nove odjeće, koja će biti prodavana na aukciji putem facebook profila "Vaš novi ormar", a prikupljeni novac bit će usmjeren za rad Centra.

Ferić podvlači da će ovaj centar sarađivati s Centrom za socijalni rad da bi se putem zvaničnih spiskova došlo do socijalno ugoženih osoba, te im direktno bila pružena pomoć.

Članica Centra Suada Filipović, koja će u početku voditi radionicu, naglašava da je za projekt iskazano veliko interesovanje te da se za pomoć u radionici samo u toku jučerašnjeg dana odazvalo 12 volontera.

"Već dugo razmišljamo o ovom projektu, jer i sami imamo odjeću koja je upotrebljiva, a ne nosimo je iz različitih razloga. Naprimjer, sada kada smo stariji imamo u ormaru odjeću namijenjenu mlađim ženama, te smo željeli to staviti na raspolaganje prije svega članovima Centra, ali i građanima. U međuvremenu smo otvorili radionicu za krojenje i šivenje, tako da će ta radionica biti izravna podrška novoj radionici u smislu osposobljavanja odjeće za korištenje. Svaki novi projekt u Centru oslanja se na prethodne", istaknula je ona.

Podvlači da u radionici neće osposobljavati samo garderobu, već i oštećene igračke i obuću.

"Unutar ove radionice bićemo "doktori za igračke". Čistićemo ih, popravljati i osposobljavati za korištenje te darovati djeci koja nemaju igračke. Također, i obuću ćemo u skladu s našim mogućnostima obnavljati te dalje prosljeđivati. Biće tu i nešto za mlađe osobe, jer svako od nas ima određenog nakita ili garderobe koja im više ne treba. Posebno je mladima sada "in" nositi nešto što je retro", naglasila je ona.

Wendy i Ron Davison iz američke LDS Charities humanitarne organizacije danas su uručili vrijednu donaciju Centru radi što kvalitetnijeg djelovanja nove radionice. Riječ je o mašinama za sušenje i pranje veša, pegli te polici za odlaganje odjeće.

"Informirali smo se o Centru i njegovom radu, te vidjeli da ovdje stariji ljudi itekako mogu doprinijeti zajednici. Nakon infrmacije o projektu recikliranja stare odjeće shvatili smo da im je potrebno neko mjesto gdje bi se to odlagalo i oprema za pranje i sušenje. To je mala stvar koju smo mogli ponuditi, ali smo jako uzbuđeni što smo dio ovog projekta", istaknula je za Fenu Wendy Davison.

Načelnik Nedžad Koldžo smatra da je osnivanje Centra značilo izuzetno puno za kompletnu populaciju 65+, odnosno osobe treće životne dobi. Smatra da svaka riječ o ovom centru može biti suvišna, jer je on tokom postojanja nekoliko godina postigao mnogo uspjeha i priznanja.

"Ipak, prijatno je znati i vidjeti koliko ovdje ima pozitivne energije i koliko se ona širi dalje. Posebno mi je drago što je čitava ova priča humanitarnog karaktera, zato što predviđa kroz volonterski rad pružanje pomoći populaciji starih osoba kojima je ta pomoć najpotrebnija", kazao je on.

Zaključio je da ovaj projekt šalje poruku kako se sa malo sredstava mogu ostvariti veliki dometi i pomaci naprijed, te uspostaviti most između onih koji mogu pružiti pomoć i onih kojima je ta pomoć potrebna.