Svečana ceremonija
26

U centru Sarajeva zvanično otvoren park Jelena Vitas

A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U centru Sarajevu, tačnije na uglu ulica Ćemaluša i Branilaca Sarajeva, danas je svečano otvoren park Jelena Vitas.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici Općine Centar i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Damir Arnaut, koji je bio inicijator ideje da se ovaj park imenuje po sarajevskoj heroini koja je ubijena u Jasenovcu.

Skupština Kantona Sarajeva podržala 26. sepmtebra ovu inicijativu. Arnautovu inicijativu su prethodno podržali zbor građana Mjesne zajednice Trg Oslobođenja Centar, Općinsko vijeće Centar.

Jelena Vitas rođena je 5. decembra 1919. godine u Sarajevu. Od početka okupacije u Drugom svjetskom ratu bila je aktivna u Narodnooslobodilačkom pokretu. Ustaše su je uhapsile 1942. i do sredine 1943. godine su je mučili i ispitivali u sjedištu Ustaške nadzorne službe. I pored najstrašnijih tortura, nije odala članove NOP-a, čije je brojne živote time spasila. Prebačena je u Jasenovac, gdje je pogubljena 1944.

Zbog njenih zasluga u antifašističkoj borbi, po Jeleni Vitas su do ranih '90ih godina prošlog vijeka bili nazvani vrtić u tadašnoj ulici Augusta Cesareca (danas La Benevolencija), kao i ulica u kojoj je bila njena porodična kuća (danas Tahtali sokak).