{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U centru Sarajeva srušena bista Skendera Kulenovića, Krug 99 osudio vandalizam

F
FENA
3.7.2018. u 17:53
331
127
U centru Sarajeva srušena bista Skendera Kulenovića, Krug 99 osudio vandalizam
331
Iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Sarajevo saopćeno je da je rušenje biste Skendera Kulenovića, poslije prijenosa utakmice Danska - Hrvatska na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, kao čin slavljenja pobjednika, groteskna slika naše stvarnosti i perverzni izraz dominantnog oblikovanja i življenja posuđenih identiteta tzv. "običnog čovjeka", naspram svog vlastitog, i narodnog i državnog.
Ističu da je teško naći odgovore na vandalizam kojem smo svakodnevno svjedoci od ulice do javne scene, a posebno onda kada je fokusiran na simboličku i identitetnu narodnu ravan, izuzev u duhu vremena i primitivizma sa kojim živimo.

Navode da je bosanskohercegovački književnik Skender Kulenović bio i treba da bude jedna od niti koje su gradile autentičnu narodnu i nacionalnu samosvijest i kulturu Bosne i Hercegovine, bez koje ni ova aktuelna, državotvorna, ne bi bila moguća.

"Rušitelji su očito oblikovani ovim dobom jednoumlja i ideološke ostrašćenosti inspirisane fašizmom i razdvajanjem. I oni koji bi htjeli da zatru čak i tragove sjećanja na već četrdeset godina mrtvog anifašistu i izvorno bosanskohercegovačkog neponovljivog umjetnika. Sudbina je malih naroda da uvijek iznova grade identitet, živeći u bespuću uništavanja, negiranja i rušenja svog vlastitog naslijeđa i čitanja povijesti novokomponiranim ideološkim naočalama. Skandalozno je da je u našoj javnosti prešućena čak i činjenica o ovom rušilaštvu i vandalizmu", saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: