BiH
2.1k

U centru Sarajeva održan performans o pravima LGBTI osoba: Budimo tolerantni i širimo ljubav

Piše: Š. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Aktivisti Sarajevskog otvorenog centra danas su na Trgu djece Sarajeva ispred BBI-a održali performans kako bi obilježili 11. oktobar - međunarodni "Coming out" dan. Mjesec oktobar inače je mjesec u kojem se obilježava otvorenost u pogledu seksualne orijentacije.

U mjesecu oktobru pripadnici LGBTI populacije "izlaze iz ormara" i otvoreno progovaraju o svojoj homoseksualnoj orijentaciji, objasnila je Lejla Huremović, aktivistica za ljudska, a naročito za prava LGBTI osoba.

Performans je u Sarajevu održan kako bi se obilježio mjesec u kojem homoseksualne, biseksualne i transeksualne osobe otvoreno govore o sebi i skreću pažnju na nasilje i diskriminaciju koja se svakodnevno dešava pripadnicima ove populacije.

"Ono što je nama bitno da poručimo putem ovog performansa jeste da i mi pripadamo ovoj ulici i da ulice pripadaju nama te da želimo imati slobodu da hodamo kao i svi drugi držeći se za ruku sa našim partnerima i partnericama bez osjećaja straha od nasilja ili bilo koje vrste diskriminacije", kazala je Huremović.

Ono što su naglasile jeste da je jedino ovakav izlazak na ulicu način da se poveća vidljivost LGBTI osoba u društvu i način na koji mogu doprinijeti većem razumijevanju i većoj toleranciji prema LGBTI osobama kao dijelovima društva.

Skup je osiguravao veliki broj pripadnika policijskih snaga, budući da SOC obavještava policiju o svojim skupovima i bitna im je njihova prisutnost.

"Nije nas strah, mi smo tu zato što trebamo biti na ovim ulicama, a nadamo se da će i ljudi koji prolaze pored nas biti tolerantni i da će zajedno s nama širiti ljubav, a ne mržnju", dodaje Huremović.