BiH
26

U centru Sarajeva kamenjem napadnuti aktivisti UDIK-a

SRNA
Koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Edvin Kanka Ćudić i još dvoje aktivista napadnuti su večeras, prvo verbalno, a potom i fizički, kod semafora u blizini Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove organizacije.

U saopštenju se navodi da je aktiviste UDIK-a prepoznalo nekoliko mladića koji su najprije vrijeđali aktiviste zbog njihovog angažovanja u UDIK-u, psujući im majku, te uputili nekoliko homofobnih izjava povodom Dana zaljubljenih.

Nakon vrijeđanja i pljuvanja, uslijedilo je gađanje kamenicama, a slučajni prolaznici incident su posmatrali nezainteresovano.

Iz ove asocijacije podsjećaju da ovo nije prvi put da aktivisti UDIK-a doživljavaju ovakve neprijatnosti na ulicama Sarajeva zbog njihovog angažovanja i želje za pravednijim društvom u BiH.

U protekle dvije godine dogodila su se četiri napada koja su uredno prijavljena policiji, a povodom jednog od njih, 7. maja 2015. godine, oglasila se i američka ambasadorica u BiH.

Policija nije učinila ništa na ovom pitanju, niti je proslijedila zabilješke uprkos upućivanju više zahtjeva UDIK-a, pa ova organizacija, zbog nepovjerenja prema policiji, nije prijavila posljednji incident.

Sve prijetnje i napade UDIK smatra ozbiljnim narušavanjem ljudskog prava na slobodu kretanja i izražavanja mišljenja u BiH, te apeluje da vlast, ali i građani, više rade na ovim pitanjima kako bi svačije pravo bilo zagarantovano i ispoštovano.