|

U čast Srđanu Aleksiću, mladiću koji je ubijen jer je štitio prijatelja Bošnjaka

U čast Srđanu Aleksiću, mladiću koji je ubijen jer je štitio prijatelja Bošnjaka
0
S
SRNA
8.11.2010. u 22:35
0
komentara
0

dijeljenja
U čast Srđanu Aleksiću, mladiću koji je ubijen jer je štitio prijatelja Bošnjaka Foto: RTS
U Pančevu je danas otkrivena spomen-ploča Trebinjcu Srđanu Aleksiću, koji je 1993. godine ubijen u svom rodnom gradu zato što je štitio prijatelja bošnjačke nacionalnosti.
Njegovim imenom nazvan je i jedan prolaz u centru Pančeva.

Postavljanju ploče prisustvovali su otac ubijenog mladića Rade Aleksić, gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović, ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut, kao i predstavnici Skupštine opštine i civilnog sektora iz regiona.

Srđanov otac, Rade Aleksić izrazio je zahvalnost gradu Pančevu i njegovim građanima, kao i građanima Trebinja.

"Hvala Pančevu. Od danas ste vi moj grad, od danas je Srđan sa vama", rekao je Rade Aleksić.

"Prijateljstvo ne poznaje granice"

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović izrazila je uvjerenje da će prolaz sa imenom Srđana Aleksića služiti kao opomena, ali i kao "inspiracija mladim ljudima da prijateljstvo ne poznaje granice".

Ambasador BiH Boriša Arnaut rekao je u izjavi Srni da ga je postavljanje spomen-ploče Srđanu Aleksiću u Pančevu izenadilo i dirnulo, jer, kako je naveo, Pančevo ništa posebno ne vezuje za BiH, za Trebinje i tamošnja događanja.

Arnaut je ocijenio da je postupak Srđana Aleksića bio "human gest čovjeka koji je dao svoj život da bi spasio nečiji život" i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Pančevo ovim događajem obilježilo Dan grada.

Spomen-ploča postavljena je u prolazu kod zgrade Skupštine opštine, koji će nositi ime Srđana Aleksića.

Ova akcija rezultat je inicijative nevladine organizacije Građanska akcija, koja je to predložila u ime koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina. Incijativu je usvojila Skupština grada Pančeva.

Na spomen-ploči, koja je umetnički rad vajarke Ivane Rakidžić-Krumes, piše: "Heroj je onaj koji daje svoj život za najviši smisao života".

Alen svake godine obilazi Srđanov grob

Srđana Aleksića su u Trebinju ubila četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske /RS/, kojima se on usprotivio kada je ugledao kako tuku njegovog prijatelja iz Trebinja Alena Glavovića.

Napadači su zbog toga pretukli Aleksića kundacima, a od zadobijenih povreda on je pao u komu i preminuo šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine.

Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko mjeseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bila osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj i svake godine obilazi grob Srđana Aleksića.

Srđan Aleksić bio je juniorski rekorder u plivanju i amaterski se bavio glumom u pozorištu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.